Kommersandi teatel võitis Rosatomi tütarettevõte VNIIA Sevastoopolisse ja Simferoopolisse ehitatavate elektrijaamade sisseseade tarne lepingud kogumahuga ligi 640 miljonit rubla. Küsimus on nüüd, kas tütarettevõte äritehing võib Rosatomi suhtes kaasa tuua sanktsioonid, nii nagu on sanktsioonide nimekirjas teised Krimmis äri ajavad Vene firmad.

Seni on sanktsioonide nimekirja mittekuuluvad ettevõtted, nende seas ka Rosatom, vältinud Krimmi nagu katku. Ukrainalt anastatud poolsaarel tegutsevad Kommersandi teatel peamiselt need Vene ettevõtted, kes on sanktsioonide nimekirjas niikuinii, nii et nende jaoks enam asi hullemaks minna ei saa. Ajalehe küsitletud juristid pidasid riigile kuuluva Rosatomi sanktsiooninimekirja sattumise riski suureks ja äärmiselt tõsiseks.

Soome ettevõttega Fennovoima kahasse Soome Pyhäjoele tuumaelektrijaama ehitava Rosatomi Soome haru juht Jukka Laaksonen kinnitas Soome rahvusringhäälingule Yle, et Rosatomit lääne sanktsioonid ei ähvarda.

Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen ütles aga, et tuumajaama hanget jälgitakse nüüd tähelepanelikult. Tema sõnul menetleb majandusministeerium veel kaks aastat Fennovoima ehitusloa taotlust ning sel ajal jälgitakse hoolikalt, millise suuna Rosatomi tegevus võtab.

Laaksoneni sõnul tarnib Rosatom tuumakütust üle maailma, müües teiste seas kütust ka tuumajaamadele USAs, Ühendkuningriigis ja Euroopa Liidus. "Ei usu, et kellelgi on soovi hakata Rosatomi hõlma selliste sanktsioonidega. Tuleb meeles pidada, et Rosatom on maailma juhtiv uraanikütuse tarnija," ütles Laaksonen Ylele.