Eesti kaotas eelmisel aastal alkoholi aktsiisituludest kolmandiku, peamiselt Lätile. Siin on küll selge analoogia Soomega, kus alkoholiaktsiisi on tõstetud kahel järjestikusel aastal,” ütles Luoto.

Luoto sõnul tuleb aktsiise võrrelda sellega, mis toimub lähipiirkondades, muidu hakkab reisijate poolt sissetoomine taas hoogsalt kasvama.

Sama arvab Soome õlletootjate organisatsioon Panimoliitto, mis võttis Eesti aktsiisikursi kohta sõna juba üleeile ja suunas oma sõnumi Soome koalitsiooniläbirääkijatele.

„Aktsiise ei saa õlle osas tõsta, kui tahame sissetoomise tugevamat kasvu ohjeldada,” ütles Panimoliitto tegevjuht Riikka Pakarinen.

Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) teatel kasvas reisijate poolt sissetoomine eelmisel aastal veidi. 2017. aastal toodi reisijate poolt Soome sajaprotsendise alkoholina mõõdetuna 6,9 miljonit liitrit ja eelmisel aastal 7,1 miljonit liitrit.

Keskmine reisijate poolt sissetoodud kogus on THL-i teatel 15 aasta jooksul olnud umbes 7,9 miljonit liitrit. Praegu tuuakse üle poole kogu importalkoholist Soome Eestist.

THL-i uurija Thomas Karlsson näeb statistikast, et alkoholi hinna ja sissetoomise vahel on seos. Kui Eesti näiteks tõstis õlleaktsiisi 2017. aasta juulis 70 protsenti, paistis see selgelt välja kahaneva Soome sissetoomisena reisijate poolt.

See ei pane aga Karlssonit uskuma, et soomlased tormaksid kohe juuli alguses, kui aktsiisi langetamine jõustub, Eesti viinapoodidesse.

„On selgelt näha, et alkoholi tähtsus välismaal reisimisel on viimase 15 aasta jooksul kahanenud,” ütles Karlsson. „See on siiski pidev tasakaalu otsimine. Alkoholiaktsiisi ei saa siin siiski lõpmatuseni tõsta ja kujutada ette, et sellel ei ole mõju reisijate poolt sissetoomisele.”

Umbes nädal tagasi teatati Soome Uuringu- ja Analüüsikeskuse (TAK) uuringus, et alkoholi reisijate poolt Eestist Soome vedamine kasvas aasta alguses Soome tõstetud alkoholiaktsiisi tõttu. Karlssoni sõnul THL-i tulemused TAK tulemusi ei toeta.

„Midagi sellist meie uuringutes ei paista. Need aktsiisitõusud olid 2-4 protsendi klassis ja mõju alkoholi hinnale oli marginaalne,” ütles Karlsson.

Karlssoni sõnul on reisijate poolt sissetoomise muutusi keeruline ennustada. Otsuste tegija rollis jälgiks ta olukorda rahulikult.

„Meil on aastaid tehtud igal nädalal 500 intervjuud, milles küsitakse soomlastelt, kui palju nad on eelmise kahe nädala jooksul alkoholi koju toonud. Üsna kiiresti paistab aegridadest välja, kui reisijate poolt sissetoomine hakkab kasvama,” ütles Karlsson.