Küsitlus viidi läbi vahetult enne Eesti alkoholiaktsiisi langetamist mais ja juunis ning osales umbes 2300 inimest, vahendab Talouselämä.

Eestisse või Lätti reisinud soomlased ütlesid, et ei pea alkoholiaktsiise reisisihtkoha valikul tähtsaks, kuigi nendes sihtriikides oli madala alkoholiaktsiisi mõju veidi suurem kui teistesse riikidesse reisides. 52% Eestisse reisinutest ütles, et alkoholiaktsiis ei mõjutanud sihtkoha valikut kuidagi.

Viie protsendi jaoks Eestisse reisinutest ja nelja protsendi jaoks Lätti reisinutest mõjutas madal alkoholiaktsiis sihtkoha valikut oluliselt.

Eestisse ja Lätti reisinud soomlased hindasid rõivaste, maiustuste ja kosmeetika kaasatoomist tähtsamaks kui alkoholi kaasatoomist. Üldiselt otsib soomlane reisilt muud kui ostlemisvõimalusi, sest ostude kaasatoomist peeti kõigi toodete puhul vaid veidi oluliseks.

Tähtsaimaks ostuobjektiks tõusid rõivad. Võimalus tuua kaasa alkoholi on Balti riikidesse reisivate soomlaste jaoks siiski olulisem kui nende soomlaste jaoks, kes reisisid mujale maailma.

Kuigi alkoholi kaasatoomist ei peetud vastustes tähtsaks, tõi seda siiski kaasa 85% kõigist Eestisse või Lätti reisinud soomlastest. Pooled vastanutest ütlesid, et on toonud alkoholi viimase 12 kuu jooksul kaasa ühe või kaks korda. Iga kuues Eestisse või Lätti reisinud soomlane ei too alkoholi kaasa.

Mujale maailma reisinud soomlastest ütles 60%, et tõi reisilt alkoholi kaasa. Puhkusereisilt Eestisse või Lätti alkoholi kaasatoomine on seega märkimisväärselt levinum kui mujalt.

Eestist alkoholi kaasa toonud soomlastest üle 37% ütlesid, et tõid veini, vahuveini või šampanjat. Veini kaasatoomine on levinuim. Kangete jookide osakaal on alla 35% ning õlle ja siidri oma veidi alla 28%.

Kolm neljandikku vastanutest ütles, et hinnatase mõjutab reisisihtkoha valikut. Eestisse ja Lätti reisides hinnataseme mõju kasvab. Eestisse reisinutest üle 81% ütles, et hinnatase mõjutab. Läti puhul on see 84%.