Touminen tunnistab, et õlle osas on soomlased kaubamärgile väga lojaalsed, ostetakse seda, mis on varem hästi maitsnud. Lisaks on küsimus hinnas, kui Tallinnast saab 24 purgiga Soome päritolu õllekohvri umbes 10–15 euro eest (156–235 krooni), siis Soomes maksab samaväärne kogus õlut umbes 25 eurot (390 krooni).

Kolme Karjala õllekohvriga sadama poole marssiv Janne väitis aga, et Soome õlu on Tallinnas isegi odavam kui Eesti oma. “Soome õllel on soome maitse, mida tunneb ainult soomlane,” ütles ta, lisades, et paar korda on ta ka Saku õlut koju viinud.

60% õllest

Tartu Õlletehase hinnangul on koguni 60 protsenti õllest, mis soomlased Eestist koju veavad, Soome tehastes toodetud.

Soomlased armastavad omamaistest brändidest Tallinnast koju viia Sinebrychoffi Koffi ja Karhu õlut, lisaks Hartwalli Lapin Kulta ning Karjala õlut. Eesti õlledest on eelistatumad Saku Originaal ja A Le Coqi Premium ning Saaremaa Tuulik. Viimast toodetakse veel kuni sügiseni teatud kogus ka Soomes.

Tartu Õlletehase tegevdirektori Tarmo Noobi sõnul ei jää Eesti õlletehased Soome omadele tehnoloogia ja tootmisprotsessi poolest millegagi alla, kahe maa õlletoodangu maitsevahe on väga väike.

“Aastas kolm miljonit Soome turisti Eestis on märkimisväärne arv. Seetõttu käsitavadki Soome õlletootjad Eestit oma koduturuna,” lisas Noop. Tema sõnul on Soome õlle osakaal Eesti turul viimaste kuudega tõusnud 5–10 protsendilt peaaegu 15 protsendini.

Soomes ligi 40-protsendilist turuosa omava Sinebrychoffi tegevjuhi Johan Furuhjelmi sõnul on soomlased Eestis käinud ja Soome õllega koju naasnud juba mõnda aega.

Eestis on firma Furuhjelmi sõnul hetkel rahul oma ligi 5-protsendise turuosaga. See võib aga mõnevõrra kasvada, kui Soome valitsus otsustab alkoholiaktsiise tõsta. Vastava ettepanekuga tuli eile välja Soome peaminister Matti Vanhanen.

Fakte viina- ja õllerallist

Viina müük 60% käibest

5 tunniga 1,6 miljonit

Tallinki reisilaeva Romantika alkoholipoe päevakäive Tallinna-Helsinki-Tallinna reisil on keskmiselt 105 000 eurot (1,6 miljonit krooni), see saavutatakse ligi 5 tunniga, mil pood lahti on.

•• Soomlaste lemmiktoode rallil ei ole mitte õlu, vaid viin, täpsemalt Liviko Viru Valge 10-pakk, mis annab laeva alkoholipoe käibest koguni kuni 60 protsenti.

Kange Viru Valge soosituim

Soome õlu Tallinnas odavam

•• Soomlastele meeldib väga ka spetsiaalselt viinaralli puhuks müügile toodud Viru Valge 80% 10-pakk. Ülikanget viina lahjendavad soomlased veega.

•• Kui Tallinnast saab 24 purgiga Soome päritolu õllekohvri umbes 10–15 euroga (156–235 krooni), siis Soomes maksab samaväärne kogus õlut umbes 25 eurot (390 krooni). Allikas: EPL