Valitsuse algatatud seaduseelnõu kohaselt tõuseb alkoholiaktsiis uue aasta alguses Eestis 15 protsenti ning 2016. aastal veel 10 protsenti.

Täiendavalt tõstetakse alkoholiaktsiisi 10 protsenti 2017. ja 2018. aastal.
Soome valitsus ning alkoholitöösturid on sissetoodava alkoholi pärast muret tundnud juba pikka aega ning nn alkoholiralli vastu on üritatud seada erinevaid piiranguid.

Soomlased tõid eelmise aasta maist kuni tänavu aprillini välismaalt alkoholi 21 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal. Kokku toodi välismaalt 80,6 miljonit liitrit alkoholi.

Lahjasid alkohoolseid tooteid toodi maale 55,5 miljonit liitrit, veine 15,5 miljonit liitrit ning kangeid alkohoolseid jooke 9,6 miljonit liitrit.
Soomes on teemaks tõusmas ka elanike poolt riiki sissetoodavad karastusjoogid. Aasta algusest on tootjate katuseorganisatsiooni andmetel õlle, siidri, longero, mineraalvee ja karastusjookide müük Soomes vähenenud 2,1 protsenti ehk 4,8 miljoni liitri võrra 222,6 miljoni liitrini. Tootjad osutavad languse põhjusena Soomes kehtestatud magusamaksule. See on muutnud limonaadid tarbija jaoks tunduvalt kallimaks ning on kaasa toonud "limonaadiralli" välisriikidest.