Toetus eurovastasele parteile Tõelised Soomlased on 17. aprillil toimuvate valimiste eel kõvasti kasvanud. Tegu on kõige kiiremini kasvava liikumisega. Valijate sõnul poleks Euroopa pidanud Kreeka või Iirimaa päästmiseks raha andma ning Soome ei tohiks päästefondi enam rohkem raha panna, vahendab Bloomberg.

"Kuidas nad ei näe, et euro ei toimi?" küsis Tõeliste Soomlaste juht Timo Soini. "Kui melonil ja õunal on peas sama pesapallimüts, siis näevad kõik, et see ei toimi."

Erakonna edu tuleb enne päästepaketi uuendamist, mis on kogunud AAA reitinguga riikides vastaseid. Muudatusi arutatakse 24-25 märtsil toimuval tippkohtumisel ja siis peavad nad pälvima kõigi 17 eurotsooni riigi heakskiidu.

Portugali 10-aastane intress on tõusnud 7,58 protsendini, kusjuures kuu alguses oli intress 6,93 protsenti. Investorid pelgavad, et päästemehhanism pole piisavalt suur, ei kesta küllaldaselt või koormab abisaajaid liialt.

Euroopa liidrid peavad päästefondi tugevdama Portugali ümber levivate spekulatsioonide tõttu. Kreeka on saanud 110 miljardi euro suuruse laenu mais ning Iirmaa sai 85 miljardi euro suuruse laenu novembris.

"Mõned kodanikud võivad tunda ärritust iirlaste ja kreeklaste halva majandusoskuse tõttu, eriti seepärast, et Soome on raskel ajal hoidnud oma finantsid heas korras," ütles peaminister Mari Kiviniemi.

Euroopa Liit otsustab märtsis, kas Euroopa finantssiabiilsuse tagamise üksus (EFSF) peaks tohtima osta valitsuse võlakirju otse, rahastama riigi võla ostu ning kui suur peaks olema fond.

See rikub riigi iseseisvust mitmel moel, näiteks riigi eelarve puudujäägis kokkuleppimine või eelarve heakskiidu küsimine, ütles Soini.,

Toetus erakonnale on 16,9 protsenti. Aasta tagasi oli toetus 6,3 protsenti. Soome kolm suuremat erakonda on seevastu populaarsust kaotanud.