Aasta tagasi tabas Urmas Sõõrumaad ja talle kuuluva Minu Vara juhtkonda üllatus. Tallinn pani müüki 12 majavalitsust, mis pakkusid kinnisvarahaldusteenust peaaegu pooltele elanikele. Sõõrumaa plaan oli osta need kõik, ent ootamatult ilmusid areenile ilma eriliste kogemusteta Toomas Tool ning tema äripartner Rait Lukas, kes lõid Sõõrumaa pakkumised üle. Minu Varale jäi vaid neli majavalitsust, Tool napsas neid tervelt kaheksa.

Mõlema ärimehe ost tõi kaasa kümneid miljoneid kroone võlgasid Tallinna Soojusele ning Tallinna Veele. Minu Vara tasus arved kiiresti. BREM (Baltic Real Estate Management) jäi ootama. Minu Vara alustas samal ajal aktiivset müügikampaaniat klientide ülemeelitamiseks. Ajalehes Molodjož Estonii ilmus veebruaris Minu Vara kuulutus, kus tunti muret BREM-i klientide käekäigu pärast ning pakuti soodsat võimalust Minu Vara alla üle tulla, kes “varustab kliente vee ja soojaga tõrgeteta”. Tagatipuks esitas Tallinna linn majavalitsuste müüjana BREM-ile 135 miljoni kroonise trahvinõude, 3 miljonit krooni iga õigeaegselt maksmata arve eest Tallinna Küttele ning Tallinna Veele.

Tallinna Kütte juhatuse liige Kristjan Rahu ütleb lakooniliselt, et mis iganes BREM-iga juhtub, linnelanikke see ei mõjuta. “Alati on võimeline keegi teine seda tegema, aga kas see on vajalik,” sõnab Rahu. Pealegi kinnitab ta, et on asjade praeguse käiguga enam-vähem rahul.

Tagantjärele tunnistab BREM-i juhatuse esimees Rait Lukas, et kui kokkulepeteni arvete tasumises oleks jõutud varem, siis poleks ka linna nõuet tulnud. “Linn ütleb, et kui BREM peaks pankrotti minema, siis vahet ei oleks, minu arvates peaks aga sel alal konkurents olema,” räägib Lukas. Kuna BREM on nii Tallinna Veele võlad tasunud kui ka Tallinna Soojuselt varad rentinud ning soojateenust pakkuva Tallinna Küttega võla maksegraafiku koostanud, siis enam ei ole linna nõue üldse õigustatud, leiab ta.

“Arvan, et selle taga on poliitika, tõenäoliselt on ka meie suur konkurent siia segatud,” viitab Lukas turvaärimees Urmas Sõõrumaa Tallinna Soojuse nõukogu liikme kohale ning äsja ajakirjanduses avaldatud rahastamisskeemidele, mille kohaselt on Sõõrumaa praegu linnas võimul oleva Keskerakonna traditsioonidega toetaja. “Jääb mulje, nagu tahetakse tekitada olukord, kus turule jääb ainult üks suur tegija,” sõnab ta. Samas on selgusetu, kas BREM üldse linna nõude läbimineku korral suurt kahju kannab, kuna majavalitsused ja suurem osa varadest kuuluvad hoopis teisele firmale, kellele nõuet ei saa esitada.