Eesti kolm suuremat täisteenusliisingu pakkujat haldavad ca 2000 auto suurust sõidukiparki, mis aitab 600-700 ettevõttel igapäevaselt oma kulutusi optimeerida ja keskenduda nende põhiärile. Täisteenusliisingut tarbivate ettevõtete osakaal kõikide sõidukeid kasutavate ettevõtete seas on täna veel väga väike, kuid iseäranis on just täisteenusliising ettevõtetele nii majanduslikult kui ka tehniliselt kasulikum, kui oluline pole auto omamine, vaid optimaalne ja kvaliteetne kasutamine.

Miks peaksid ettevõtted eelistama täisteenusliisingut?
Ettevõtte sõidukit valides arvestatakse põhiliselt igakuist liisingumakset. Alles hiljem kalkuleeritakse liiklus- ja kaskokindlustuse, regulaarsete tehnohoolduste, rehvide soetamise, vahetuse ja hoiustamise kuludega ning tarbitava kütuse, sõiduki pesu ja muuga, mis peaksid aga olema sõiduki soetamisel olulisteks kriteeriumiteks.

Ettevõtte seisukohast on täisteenusliisingu eeliseks professionaalne abi alates sõiduki ostuprotsessist ja igakuisest haldusest, kuni sõiduki tagastuseni. Kliendil aidatakse leida sõiduk ratsionaalsetel alustel, nii et see vastaks ettevõtte kõikidele vajadustele. Analüüsitakse, mis on soetatava sõiduki kasutusotstarve, milline on läbisõit kasutusperioodil ning vaadeldakse regulaarsete tehnohoolduste sagedust ja maksumust, keskmist kütusetarbimist, rehvimõõte, tootjapoolse garantii tingimusi ja muid kulusid.

Erinevalt tavaliisingule saab täisteenusliisingu klient kogu kasutusperioodi vältel kasutada 24h autoabi, kahjukäsitluse, tehnohoolduste ja remontide korraldamise, kogu sõidukiga seonduvate kuluarvete administreerimise ehk nende sisu adekvaatsuse kontrolli teenuseid. Lisaks on olemas asendusauto kasutusvõimalus ja ukselt-uksele teenus, mis sobib kõigile, kes väärtustavad oma aega ning ei soovi seda kulutada sõiduki hooldamisega seonduvatele tegevustele.

Täisteenusliisingu tähelepanuväärne võit ettevõttele on see, et sõiduki kulud on võimalik koondada kõik ühte kuumaksesse, võimaldades väga selgelt ning lihtsalt planeerida kasutusperioodi kulutusi.

Kuna täisteenusliising põhineb eeskätt kasutusrendi filosoofial, propageerides mõtteviisi, et ettevõte ei peaks omama sõidukeid ega koormama oma bilanssi, siis saab kogu sõidukiga seonduvad kulud käsitleda ühe reana otsestes tegevuskuludes.

Täisteenusliisingu teenusepakett sõltub suuresti kliendist ning tema tegevusspetsiifikast ja pannakse kokku lähtudes kliendi personaalsetest vajadustest, mitte standardsetest liisingutingimustest.

Kõik see võib tunduda justkui luksusliku ja kalli teenusena. Tegelikkuses on täisteenusliisingu kontseptsioon ning põhiline eesmärk kliendi sõidukipargiga seonduvate kulude vähendamine ning aja kokkuhoidmine, mis võimaldaks sõiduki kasutajal keskenduda enda põhitegevusele, mitte autopargi haldamisele.

Näiteks saavad nii väikese ja keskmise suurusega ettevõtted kui ka suured organisatsioonid täisteenusliisinguga säästa otsestelt kuludelt kuni 20% aastas ning lisaks kokku hoida ettevõtte ja töötajate aega kuni 28,5 tundi ühe sõiduki kohta aastas, millele lisandub 1,5 h sõidukiga seotud analüütikale kuluv aeg. See näitab, et täisteenusliisinguga on kõik autopargihaldusega seotud tegevused ja kulud optimeeritud, hoides aastas ühe ametiauto pealt kokku 30 tundi ettevõtte aega, mida saab suunata oma äritegevusse.

Seejuures sobiks täisteenusliising ühteaegu nii üht sõidukit kasutavale firmale kui ka 100 autost koosneva sõidukipargiga suurettevõttele. Täisteenusliisingu ettevõtted ostavad iga-aastaselt väga suures koguses sõidukeid, rehve, kütust ja muud, mis on sõidukite kasutamiseks tarvis - seeläbi on neil suur ostujõud, mille eelised laienevad ka klientidele.

Autopargi haldust muudavad omakorda süsteemsemaks multifunktsionaalsed GPS-seadmed, mis võimaldavad analüüsida sõiduki kasutamist ning koguda aruandluseks vajalikke andmeid: sõidukikasutuse statistikat, kütuse tarbimist, kiirendusi/pidurdamisi ja sõidupäeviku täitmiseks vajalikke andmeid.

Lisaks võimaldab see näiteks korraldada ettevõttesiseseid võistlusi, et autoparki säästlikumaks muuta. Kui 25 autoga ettevõtte iga sõitja vähendaks keskmist kütusekulu 1l/100km, siis aastas hoiaks kogu ettevõte kütusetarbimiselt kokku ca 8000 eurot. Seejuures on vaid 1l/100km kohta keskmist kütusetarbimist vähendada suhteliselt lihtne.

Täisteenusliisingus on ühe sõiduki keskmine maksumus ettevõttele 282-525 EUR/kuu, mis sisaldab autot ja selle haldamist, hoolduseid, kindlustusi jms vajalikku, mida ettevõtted muidu peavad lisaks liisingumaksele veel juurde tasuma.