Algselt lihtsana tunduv ülesanne leida endale kodu, ei olegi nii lihtne – seda enamus kinnisvara ostu sooviga kokkupuutunud inimesed teavad. Püüan natuke olla abiks ja juhtida tähelepanu nüanssidele, mida arvesse võtta, kui interneti kinnisvara lehtedel ringi surfates tekib tunne, et enam ei oska leida endale sobivaid lahendusi ja kuidas üldse neid pakkumisi võrrelda saab.

Otsingu alustamisel on tavapäraselt teada mõned näitajad, mis peaksid olema otsitaval objektil kindlasti olemas. Enamasti on nendeks hinnaklass, tubade arv ja maja materjal (puu või kivi). Paljuski tundub, et ka asukoht on teada, kuid tihti muutub arvamus ka selles osas. Otsimise algkriteeriumi sisestades aga selgub peagi, et nüansse on märksa enamgi ja kõiki ei saa vaid lühikesest peakirjast välja lugeda.

Tasuks kindlasti aga enam tähelepanu pöörata just kuulutuste lisainformatsiooni ridadele. Tegelikult on seal palju vajalikku infot.

Oma tööd tundvad maaklerid kirjutavad lisainfo real arusaadavalt välja paljut olulist ostja jaoks, tuues eraldi esile majaga seonduva info ja eluruumiga seonduvad nüansid ning lisaks ümbruskonnas toimuva ja korterelamute puhul ka korteriühistuga seonduva info.

Paljutki selgub ka lisainfo lahtris selle kohta, mida sisaldab hind. Siinkohal olekski paslik öelda, et hinda vaadates tuleks süveneda ka korteri piltidesse ning lugeda lisainfo lahtrist välja see, mis sisaldub korteri hinnas. Pildid annaksid esimese ettekujutuse, kas sisse jäävad mööbli ja kodutehnika tooted on hinnastatud õigesti või pigem mitte.

Enamus meist vaatab korteri lõpphinda ja m2 hinda ning siis otsustab selle sobivuse üle, kuid enamasti jääb tähelepanuta see, et mida muud veel müügihind sisaldab ja kui kvaliteetsed need vallasvarad ehk mööbel ja tehnika on.

Meenutan siinkohal, et kui osta vaid tühja korterit, siis peab arvestama päris suurte lisakuludega mööbli, kodutehnika, kardinate ja muu vajaliku ostu näol. Eelnevalt kasutuses olnud elamispindadel on need kulud juba eelmine omanik ära kandnud ning korrektse inimese korral on need ka enamasti vägagi heas seisukorras, kuid nende eest küsitav hind on oluliselt soodsam, kui poes. Lisaks jääb ära mööbli tellimiseks kuluv aeg, raske töö sobivate valikute tegemisel ja muu sarnane, mis tekitab siiski ebamugavusi.

Alati saab intiimsemad asjad, nagu näiteks voodid, välja vahetada aga suurem osas sisustusest, maitsete kattuvusel, on siiski sobilik.

Ka pankade seisukoht on juba aastaid selline, et sisse ehitatud mööbel sobib ka hindamisakti ja müügiobjekti hinna sisse, hinnatava vara juurde. Selle alla lähevad köögimööbel ja vannitoa sisustus ning osadel juhtudel ka muu, vaid selle elamispinna juurde kuuluv ja mitte teisaldatav mööbel.

Seega tasuks süveneda lisainfos olevasse teksti ja seejärel mõelda veelkord üle, kas küsitav hind on liialt kõrge või äkki lahendaks selle hinna sees olev sisustus ka teie muud lisakulud, mida olete planeerinu kinnisvara ostu järgselt teha mööbli ja kodutehnika näol.

Kokkuvõtvalt ei ole müügikuulutuses olev hind mitte vaid kinnisvara hind, vaid selles sisaldub ka paljutki muud, mida muidu tuleks lisaks osta.