Mainekas majandusväljaanne The Wall Street Journal kirjutab, et Apple toob oma uue muusikastriimimise teenuse turule juuni lõpus, sajas riigis korraga ning kolm esimest kuud saab seda kasutada tasuta. Apple’i juhtkond otsustas selle kolme kuu jooksul kuulatava muusika eest artistidele tasu mitte maksta.
Otsus vallandas muusikatööstuses, kus läbirääkimised stuudiotega nende muusika kasutamise üle alles käisid, pahameeletormi.

Pop- ja kantrimaailma üks suurimaid staare, eelmise aasta enimmüüdud albumi välja andnud Taylor Swift (25) kirjutas seepeale pühapäeva hommikul Tumblr’is avaliku kirja ja keeldus Apple’ile oma albumi „1989“ kasutusõigusi andmast. Swift selgitas avalikus kirjas, miks ta ei anna luba oma albumi „1989“ Apple uues teenuses striimimiseks.

Swift juhtis tähelepanu, et Apple otsus teenuse esimese kolme kasutuskuu eest autoritele mitte maksta tähendab, et artistidele, produtsentidele ja laulukirjutajatele ei maksta tehtud töö eest.

Swifti sõnul ei ole probleem mitte edukate, kasumit teenivate artistide loominguga, vaid nende noorte artistide õigustega, kes end veel muusikaga ära elatada ei suuda ning peaksid nüüd tasuta oma loomingut jagama.

Swift mainib ka, et eduka firmana ja innovatsiooni alustalana on Apple võimeline artistidele nende töö eest tasu.
„Meie ei küsi teilt tasuta iPhone’i,“ ütleb Swift oma kirjas „ärge siis palun tahtke õigusi meie muusikale ilma kompensatsioonita.“

Swifti Tumblri postituse säuts levis kulutulena. Paari tunniga jõudis see üle terve maailma, sotsiaalmeedia kihas ning 22. juuni varahommikul teatas Apple asepresident Eddy Cue, et ettevõte on otsustanud oma seisukohta muuta ning maksab artistidele nende loomingu eest.

Tasuta teenuse pakkumine ilma artistidele maksmata on tavapärane praktika, aga seda noorte idufirmade puhul. Et maailma suurima turuväärtusega ettevõte otsustas samuti sel moel raha kokku hoida, tuli ka analüütikutele üllatusena.

Taylor Swift on viimastel aastatel pidevalt artistide õiguste eest võidelnud. Ta ei luba oma muusikat kasutada ka Spotifys.

  • Apple’ist sai tänavu esimene korporatsioon maailmas mille turuväärtus ületas 700 miljardi dollari piiri.
  • Apple iTunes alustas 2003. aastal, 80- 85% kõikidest muusika allalaadimisest käib selle teenuse kaudu.
  • Uus Apple Music streaming ei anna erinevalt Spotifyst tasuta kuulamise võimalust, pärast koolmekuulist prooviperioodi hakkab teenus maksma 9.99 dollarit kuus.
  • Taylor Swift on aastast 2004 müünud üle 40 miljoni albumi ja üle 100 miljoni singli. Ainuüksi twitteris on tal 34,6 miljonit jälgijat . Tema album „1989“ oli eelmise aasta enimmüüdud album.