Paljud Lõuna-Ameerika naftarikka riigi 29 miljonist elanikust kannatavad igapäevaselt etteteatamata vee- ja elektrikatkestuste käes, sest ligi kaks kolmandikku riigi energiavajadusest katvas Simón Bolívari hüdroelektrijaamas langeb veetase, vahendab Reuters.

53-aastane Maduro, kelle populaarsus on ränga majanduskriisi ja katkendlike avalike teenuste tõttu kahanenud, teatas, et mõned suured kaubanduskeskused ei ole hankinud oma generaatoreid, kuigi neil kästi seda teha juba viis aastat tagasi.

„On saabunud aeg võtta tarvitusele drastilised normeerimismeetmed 15 kaubanduskeskusest koosneva grupi vastu, kes ei allu seadusele ja tarbivad ilma südametunnistuseta kriitilisel hetkel, mille on tekitanud El Niño nähtus,“ ütles Maduro.

Venezuela sotsialistlik valitsus väidab, et vee- ja energiaprobleemides on süüdi ilmastikunähtus El Niño. Valitsuse kriitikud kinnitavad aga, et süüdi on ka riik, sest ei ole selleks valmistumiseks piisavalt investeerinud ega mitmekesistanud energiaallikaid.

Maduro teatas, et alates 1. maist kavatseb ta muuta Venezuela ajavööndit veel ühe viisina elektri säästmiseks.

„Ma selgitan seda lähipäevil,“ ütles Maduro, kelle eelkäija Hugo Chávez keeras 2007. aastal kellad pool tundi tagasi, et lapsed võiksid ärgata päevavalguses.

Avaliku sektori töötajatele on juba reeded vabadeks päevadeks tehtud. Naisi on Maduro üles kutsunud piirama föönide kasutamist juuste kuivatamiseks.

Venezuelat piinavad majanduslangus, maailma suurim inflatsioon ja esmatarbekaupade defitsiit, millega kaasnevad pikad järjekorrad poodide uste taga.