"Kui riik jätab lahenduste otsimise vaid noorte mureks, on paljud sunnitud Eestist lahkuma. Valitsuse suhtumine "pole inimest, pole probleemi" ei ole riigile kasulik, seda enam, et töötu on pea iga viies 15- 24. aastane noor. See on Eesti keskmisest tööpuudusest pea kaks korda suurem," lausus sotsiaaldemokraadist riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt.

"Eesti suurust arvestades on iga töökäsi oluline ning noore inimese välismaal töö otsimine tähendab tihti ka siin loomata perekondi ja sündimata lapsi," lisas ta.

"Kuigi Eesti on heaks kiitnud Euroopa sotsiaaldemokraatide eestvedamisel loodud noortegarantii – süsteemi, mille kohaselt pakutakse töötutele noortele õppe- ja töövõimalusi – ei ole tänane valitsus konkreetseid samme noorte tööpuuduse leevendamiseks astunud," rääkis Noorte Sotsiaaldemokraatide juht Elis Tootsman.

"Meie jaoks on võti hariduses, kus peame tähtsaks kohustusliku karjääriõpetust, vabatahtliku tegevuse kaudu töökogemuse saamist ning Austria ja Saksamaa näitel kutseõppuritele paremate praktikatingimuste loomist," lisa Toostman.

Tema sõnul on üheks oluliseks väljakutseks ka Töötukassa töö ja võimaluste tutvustamine noortele, kes ei leia praeguses teed Töötukassani.