„Kuigi majanduskomisjon kärpis pärast esimest lugemist mõnevõrra valitsuse poolt pakutud tasude suurust, plaanib koalitsioon jätkuvalt tõsist maksutõusu, mis hakkab halvendama Eesti rahvusvahelist konkurentsivõimet ja ettevõtluskeskkonda. Et seda ei juhtuks, tuleb aeg maha võtta ja kompromissi otsida,“ selgitas majanduskomisjoni aseesimees Jaan Õunapuu.

Veeteetasude järsk tõus annab tema sõnul tagasilööke mitte ainult merendusele ja transiidisektorile, vaid ka mitmele teisele majandusharule, sealhulgas laevaehitusele ja turismile.

„Tasude läbimõtlemata kergitamine teenib riigikassa ühekordse täitmise huvisid, aga kardetavasti on tulemus vastupidine, sest osa kaubaomanikke loobub Eesti sadamate teenustest,“ lausus Õunapuu.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul läheb hea õigusloome tavaga vastuollu uute tasude kiire jõustamine. „Maksutõusud peavad olema ettevõtjatele teada vähemalt üks aasta ette. Eelnõu rakendamine on lükatud küll 1. jaanuarilt 1. juulile, mis ei ole samuti korrektne lahendus,“ märkis Õunapuu.