"Sotsiaaldemokraadid on järjekindlalt seisnud liigkasuvõtmise piiramise ja laenuvõtjate õiguste parema tagamise eest, sest kiirlaenuturu korrastamine on hädavajalik. Kui kehtestada lagi SMS-laenu kogukulule, lõpeb inimeste nöörimine kõrgete protsentidega," arvab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja parlamendi õiguskomisjoni liige Andres Anvelt.

"Meie teise ettepaneku järgi hakkab tulevikus kiirlaenuandjaid tarbijakaitseameti asemel kontrollima finantsinspektsioon. Finantsinspektsiooni õigused on palju laiaulatuslikumad, mis lubab kontrolli laenuandjate tegevuse üle tõhustada."

Tänane seadusandlus käsitleb Anvelti sõnul kiirlaenu tarbijakrediidina, võrdsustades ta õiguslikult tolmuimeja järelmaksuga ostmisega. Sotsiaaldemokraatide pakutud võlaõigusseaduse muudatused oleksid kehtestanud eraisikutele antavatele laenude krediidikulukuse määrale piirangu.

Ettepaneku kohaselt ei tohi antud määr "ületada kolmekordset Eesti Panga avaldatud keskmist krediidiasutuse poolt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määra." Aprilli seisuga oli vastav määr 32,5 protsenti aastas. Samuti keelustaksid sotsiaaldemokraadid kiirlaenude sularahas väljastamise.