Näiteks on nii erakonna juhil Jevgeni Ossinovskil kui mitmel teisel juhatuse liikmel – sealhulgas Sven Mikseril ja Helmen Kütil – majanduslike huvide deklaratsioonis välja toodud 5. aprillil sõlmitud laenuleping LHV pangaga 300 000 euro ulatuses. Juures on selgitus, et tegemist on Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale antud laenu solidaarse käendusega.

Erakonna nimel kommenteeris laenu sotside peasekretär Kalvi Kõva, kelle sõnul oligi laen mõeldud valimiskampaaniaks ja et teistele erakondadele üldse konkurentsi pakkuda. Tema sõnul olid sotsid sunnitud laenu võtma selleks, et valimiskampaania mahtudes konkurentidele mitte mäekõrguselt alla jääda.

"Paraku sõltub valimistel saadud häältesaak paljuski ka sellest, kui paks on ühe või teise erakonna rahakott. Nii ongi tegu LHV Pangalt saadud laenuga suuruses 300 000 eurot, mida käendasid Jevgeni Ossinovski, Kalvi Kõva, Indrek Saar, Marina Kaljurand, Ivari Padar, Helmen Kütt, Riina Sikkut, Katri Raik, Sven Mikser ja Lauri Läänemets," ütles Kõva, kinnitades, et käendajate vastutus jaguneb solidaarselt.

Küll aga pole kõik käendajad solidaarselt seda laenu oma majanduslike huvide deklaratsioonis välja toonud. Lisaks Ossinovskile, Mikserile ja Kütile leiab sellele veel viite ka Riina Sikkuti deklaratsioonis. Kalvi Kõval ja Marina Kaljurannal puudub eelmise aasta huvide deklaratsioon, Kaljurand tõenäoliselt ei olegi kohustatud seda esitama.

Kõigil ülejäänutel, kel on deklaratsioonid esitatud, on üle 2160 euro jäävate rahaliste kohustuste all välja toodud üksnes isiklikud laenud, mis jäävad valdavalt 74 000–190 000 euro vahele. Ühiselt käendatud erakonna laenu Padari, Raiki, Läänemetsa ja Saare deklaratsioonidelt ei leia.

Ärileht kirjutas pärast kevadisi riigikogu valimisi avalikuks saanud erakondade andmete põhjal, et sotsid olid ühe suurima miinusega erakond, mis kulutas valimiskampaaniale 1,5 miljonit eurot. Viimase nelja kvartali (2018. aasta teine kvartal kuni 2019.aasta esimene kvartal) kulud küündisid sotsidel 1,8 miljoni euroni ning tulud vaid veidi üle 1,3 miljoni euro.