Agentuur märkis, et Eesti suudab panna vastu eurotsooni sügavamale ja pikemaajalisele majanduskasvu aeglustumisele, kuid riskid jäävad, teatas rahandusministeerium.

S&P avaldas usku, et Eesti eelarve märkimisväärsed puhvrid on piisavad, et taluda survet valitsussektori suuremateks kulutusteks.

Järgmise kahe aasta jooksul S&P enda hinnangul Eesti reitingut tõenäoliselt ei tõsta. Pikemas perspektiivis võib reitingu tõstmise tingida see, kui Eesti elanike sissetuleku tase läheneb euroala keskmisele, juhul kui riigi majanduskasv muutub ühtlasemaks ja Eesti majandus näitab vähem sõltuvust piiritagusest rahastamisest.

Reitingut võib agentuur langetada, kui euroala kriis jätab Eesti majanduskasvu pikemaks ajaks madalale tasemele. Samuti võib reitingu langetamise tingida see, kui palgatõususurve kahjustab konkurentsivõimet ja toob Eesti majandusele suurema välise võla, eriti juhul, kui rahastamine Põhjamaade pankade poolt kahaneb.

"Arvame, et märtsis toimunud õpetajate streik ja hiljutisemad tervishoiutootajate streigid suurendavad survet valitsusele rohkem kulutada," seisab S&P teates. Samuti avaldab S&P hinnangul riigi rahandusele survet ESM-i toetamine.

S&P hinnangul on valitsusel siiski piisavalt vahendeid, et toime tulla kõrgemate palgasoovidega, juhul kui need ei tõsta märkimisväärselt inflatsiooni ega piira konkurentsivõimet.

"Meie hinnangul tasandab kulusurvet valitsuse senine võime buumi ajal eelarve ülejääke saavutada," märgib agentuur. Eesti riigieelarve peaks S&P hinnangul tasakaalu jõudma aastal 2015.

Eesti SKP reaalkasvuks elaniku kohta prognoosib agentuur tänavu 2,6 protsenti ja aastail 2012-2015 ligikaudu 3,5 protsenti aastas.

Eesti majanduse väline võlg püsib S&P hinnangul suur, kuid stabiliseerub hoolimata sellest, et edaspidi on oodata väikesi jooksevkonto puudujääke.

Eesti poliitiline keskkond on agentuuri hinnangul stabiilne.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on väljavaate tõstmine hea signaal. "Reitinguväljavaate muutmine on tunnustus Eesti eelarvepoliitikale ja avaliku sektori kulude kontrollile. Agentuur hindab kõrgelt meie võimet võlakriisi mõjudega toime tulla, Euroopa kontekstis on Eesti reitingu suhteline parandamine erand," ütles minister. "Ühe suurema riskina nähakse aga tootlikkuse tõusust kiiremat palgakasvu, mis võib viia meie positsiooni halvenemisele."

Standard & Poor’s tõstis Eesti riigireitingu tasemele AA- 9. augustil 2011. See on reitinguagentuuride kõrgeim hinnang Eestile.