"Tänaseni ei ole Spacecomil Eesti Raudteega kokkulepet kasutustasu osas, ka ei ole kasutustasu määratud raudteeseaduses selleks ettenähtud korras," ütles Spacecomi esindav vandeadvokaat Marti Hääl.

Kasutustasu suuruse kindlaksmääramiseks on Spacecomil ja Eesti Raudteel pooleli kohtuvaidlus. "Tsiviliseeritud viis selliste vaidluste lahendamiseks on kohus ja vaidluse ajaks peaks olema tagatud õigusrahu," märkis Hääl. Kui Eesti Raudtee esmaspäevasele avaldusele peaksid järgnema teod, mis toovad kaasa kahju nii Spacecomile kui Eesti Raudteele endale, lisanduks kohtuvaidluses ka kahjutasunõue, mis võib ulatuda sadadesse miljonitesse kroonidesse.

Spacecomi juhatuse esimees Oleg Ossinovski ütles, et Eesti Raudtee ei käitu lepingupartnerina soliidselt, süüdistades Spacecomi ebausaldusväärsuses.

"Spacecomil pole olnud ühtegi juhust, kus arved oleks jäänud maksmata," kinnitas Ossinovski.

Spacecom tasub Eesti Raudtee esitatud arveid kohtuvaidluse ajal osaliselt kahepoolse kokkuleppe alusel, kuna pooled ei suutnud kasutustasus kokkuleppeni jõuda. ?Spacecomil pole mingisugust alust maksta Eesti Raudteele väljamõeldud arvutuste alusel,? rõhutas Ossinovski. ?Meil on Eesti Raudteega põhimõtteline vaidlus, kuna soovime tasuküsimuses võrdseid võimalusi teiste vedajatega.?

Ossinovski toonitas, et Eesti Raudtee rikub oma tegevusega teadlikult pooltevahelist lepingut. ?Eesti Raudteel pole mingit õigust Spacecomi laimata ja väita avalikult, nagu oleks Spacecomil makseraskusi,? sõnas Ossinovski. Seda kinnitavad arvud ? Spacecomi vedude maht on igakuiselt pidevalt kasvanud, ettevõtte poolaasta käive oli ligi 100 miljonit krooni ja varade väärtus ületab 1,5 miljardit.

Eesti Raudtee väide, et Spacecom on ebausaldusväärne partner, on ilmselt suunatud Konkurentsiameti ning majandus- ja kommunikatsiooniministri mõjutamiseks, kes uurivad Eesti Raudtee kui monopolisti tegevuse õiguspärasust, samuti teisipäeval koguneva Raudteeinspektsiooni komisjoni mõjutamiseks, kes peab otsustama raudtee läbilaskevõime jaotuse järgmiseks liiklusgraafiku perioodiks ja määrama selle kasutustasu.