Spekulandid valitsevad kinnisvaraturul, ostes odavalt kokku vara ja ootavad, mil hinnad hakkavad tõusma, selgitas Bloomberg.
"Meil on tekkinud varikinnisvara, mis pöördub turule tagasi niipea, kui majandus ja kinnisvaraturg normaliseeruvad," väitis Nobeli majanduspreemia laureaat Joseph Stiglitz. "See võib aga kinnisvaraturul kaasa tuua topeltlanguse."


"Arvestades, et põhi pole käes, võime ehk 12 kuni 18 kuu jooksul saavutada tasakaalu, kuid samas võib arvata, et põhjani on veel kõvasti maad," lisas ta. 
"Spekulantide tegevus hoiab praegu kinnisvaraturgu kokku kukkumast, kuid nende tagasitõmbumisel vajub kogu süsteem kokku," kinnitas Yale’i ülikooli professor Robert Shiller. Ta ennustab siiski, et kinnisvarahinnad stabiliseeruvad järgmisel aastal.


Novembris oli USA kinnisvaraturul 4,2 miljonit müümata ehitist. Viimases kvartalis langes kinnisvarahind USA-s 13 protsenti, mis oli suurim langus pärast 1930. aastate majanduskriisi. Näiteks maksab kolmetoaline korter San Diegos 490 000 dollarit, mis on poole vähem kui aasta varem.
USA pangad on kolmanda kvartali lõpuks saanud oma omandusse 22,5 miljardi dollari väärtuses kinnisvara. Novembris toimus USA-s keskmiselt 3100 võõrandamist päevas. Samas 1933. aastal toimus päevas kõigest 1000 võõrandamist.