“EVP kroon on praegu selgelt ülehinnatud. Kui müüa nad maha ning saadud raha hoiustada deposiidina, teenite rohkem kui EVP-kroon kasutusaja lõpuks, 1.juuliks 2006, tõusta võib,” ütles Eesti Ühispanga kapitaliturgude strateeg Aivo Kangus.

Olulise hinnalanguse risk pole suur. “EVP kehtivusaega on piisavalt järel, ka on neile erastatavate maade näol piisavalt katet, nii et otsus, kas müüa või mitte, peaks sõltuma vast sellest, millal konkreetsel EVP-omanikul raha vaja on,” ütles Sampo panga finantsturgude väärtpaberimaakler Peeter Koppel. Ta lisas, et olulise hinnalanguse risk ei ole suur, kuid tõusupotentsiaal on piiratud mugavuse teguriga. “EVP hinna lähenedes ühele kroonile võidakse eelistada erastatavate maade eest tasumist sularahas, sest EVP-ga tasumisest saadava säästu kaalub mugavus lihtsalt üles.”

Tallinna Börsil lõi erastamisväärtpaberikrooni hind eelmisel nädalal rekordi, sulgudes reede õhtuks pisut üle 90 sendi tasemel

Aivo Kangus Ühispangast lisas, et tõenäoliselt jääb EVP- krooni hind viimaste nädalate kauplemisvahemikku, sest tasakaalustavalt mõjuvad järjest vähenev kasutusarvete jääk ning asjaolu, et EVP-kroone ei müüda mitte siis, kui hind on hea, vaid siis kui raha on vaja.

Rahandusministeeriumist öeldi, et EVP turuhinnale on suuresti mõju avaldanud vaba maatulundusmaa erastamise hoogustumine. “See erastamisviis sai hoo sisse alles viimasel kahel aastal, samal ajal kui EVP-de koguhulk ja seega pakkumine on aeglaselt, kuid pidevalt vähenenud,” ütles ministeeriumi finantsteenuste osakonna nõunik Uku Hänni.

EVP-sid tasub hoida vaid erastamiseks. Hänni lisas, et EVP-sid on mõtet veel säilitada vaid siis, kui nendega on võimalik tasuda elamumaa, suvila-krundi, põllumajandusmaa või mis tahes muu otstarbega maa erastamise eest, mitteeluruumide rentnikel ja korteriühistutel ka nimetatud ruumide erastamise eest. “Kui selliseid erastamisvõimalusi ette näha ei ole või kui EVP-arvele jäänud liiga väike summa, et midagi erastada, on ainsaks ja soodsaks võimaluseks EVP-d maha müüa,” lisas ta.

Rahandusministeeriumi andmetel langes eelmisel nädalal kasutusarvetel olevate EVP-de jääksumma alla miljardi krooni. Kuigi avatud EVP-arveid on kokku üle 700 000, jaotuvad summad väga ebaühtlaselt. Valdav osa arvetest on praktiliselt tühjad, rohkem kui 10 000 krooni on vaid veel mõnekümne tuhande isiku arvel.