Teleülekanded spordivõistlustest muutuvad järjest kallimaks ja osa suurvõistlustest võib koduste telekanalite vahendusel seetõttu nägemata jääda.

“On täiesti võimalik, et 2002 aasta jalgpalli MM-i ei kanna Eesti telekanalitest üle mitte keegi, kuna see käib lihtsalt üle jõu,” ütles Eesti Televisiooni spordiprogrammi peaprodutsent Marko Kaljuveer. Tema sõnul on spordisündmuste edastamise õigused väga kallid ning on oodata, et need muutuvad veelgi kallimaks.

“Odavaid ülekandeid pole olemas ning spordi edastamise õiguste hind kasvab paari lähima aastaga kolm kuni kümme korda,” ütles TV 3 programmidirektor Jüri Pihel. Tema sõnul on näiteks korvpalliülekanded isegi kallimad kui vormel 1 ülekanded.

“Lepingud ja makstavad summad on konfidentsiaalsed, ega kuulu avalikustamisele, kuid midagi odavat ei ole,” märkis Kaljuveer. Eesti Televisioon ostab ja edastab spordiprogramme koostöös partnerite ja sponsoritega. Selle, kui suure osa ETV poolt sisseostetud spordiprogrammidest katavad sponsorid, jättis Kaljuveer enda teada.

KALLIS VORMEL 1 KANAL 2-LE. Vormel 1 otseülekandeid hakkab tõenäoliselt Eestis sel hooajal edastama Kanal 2, kelle pakkumine programmi tootjale ületas TV 3 oma.

Kanal 2 juhatuse esimees Urmas Oru ütles, et läbirääkimised programmi tootjaga pole veel lõppenud. “Tundub, et läbirääkimised on olnud edukad ja tahaks loota, et Kanal 2 alustab vormel 1 ülekannete näitamist alates esimesest etapist 4. märtsil,” sõnas Oru.

Tema sõnul pole F1 edastamine seotud eesmärgiga suurendada telekanali vaatajaskonda või reklaamikäivet. “See on lihtsalt osa Kanal 2 programmipoliitikast,” sõnas Oru.

Varem telekanali poolt edastatud Superbike’ide ülekannet Kanal 2 sel hooajal ei ole.

TV 3 programmidirektori Jüri Piheli sõnul on neil äärmiselt kahju, et vormel 1 näitamisõiguse käest peab andma. TV 3 pidas ülekande eest küsitud hinda liiga kalliks.

Erinevalt tavakaubandusest, kus toote hinna määravad ostjad, on televisioonis spordiülekannete edastamine vastupidine – hinna määravad programmi tootjad ning seda saavad lubada endale vaid need telekanalid, kes maksta jõuavad.

VORMEL 1 ÕIGUSE MÜÜJAL ÜLBE PAKKUMINE. “Vormel 1 ülekandeõiguse müüjal oli selgelt ülbe pakkumine, sest võrreldes eelmise aastaga oli hind kaks korda kallim,” sõnas Pihel. Samas ei soovinud Pihel öelda, kui suure pakkumise tegi Kanal 2 ning kui suure summaga TV 3 oleks nõus olnud vormel 1 ülekandeid edastama.

“Numbritest ei taha rääkida, kuid Kanal 2, mis on suhteliselt suures kahjumis ettevõte, maksab minu arust vormel 1 ülekandmise eest rohkem kui talle reaalne,” rääkis Pihel. Ajakirjanduses väidetud numbrid, mille kohaselt maksaks Kanal 2 vormel 1 ülekannete eest 3,5 – 4 miljonit krooni, võivad Piheli sõnul olla üsna tõesed.

“Meil on siiralt kahju sellest, et jäime ilma spordialast, mille me Eestis tuntuks tegime, kuid selle eest küsitud hind oli selgelt ülepaisutatud,” sõnas Pihel.