"Kuigi riigihangete vaidlustuskomisjon oli 10. detsembril Construcciones y Auxiliar de Ferrocarrile S.A (CAF) pakkumuse vastavaks ja edukaks tunnistamise otsused kehtetuks tunnistanud, taotles Tallinna Linnatranspordi AS eile õhtul kohtult lepingu sõlmimise keelu tühistamist ja luba allkirjastada leping õigusvastaselt Tallinna trammihanke võitjaks tunnistatud CAF-iga," teatas Stadler Bussnang AG müügijuht Stan Skalski.

Tallinna halduskohus keelas neljapäeval, 13. detsembril, pärast seda, kui riigihangete vaidlustuskomisjon oli 10. detsembril tunnistanud Hispaania ettevõtte Construcciones y Auxiliar de Ferrocarrile S.A (CAF) pakkumise vastavaks ja edukaks tunnistamise otsuse kehtetuks, esialgse õiguskaitse korras hankijal hankelepingu sõlmimise.

"Tallinna Linnatranspordi AS-i määruskaebusest nähtub, et hankija valmistub lepingu sõlmimiseks, eirates täielikult riigihangete vaidlustuskomisjoni otsust hoolimata asjaolust, et trammihanke tulemused tunnistati kehtetuks, sest CAF-i pakkumuses tuvastati olulisi puudusi ja mittevastavusi võrreldes hankedokumentidega," sõnas Skalski.

Tallinna Linnatranspordi AS teatas vastuseks Stadleri avaldusele, et ettevõte ei käitu õigusvastastelt ja järgib seadust. 

"Kuid me kasutasime samuti oma seadusest tulenevat õigust pöörduda kohtu poole ja selline pöördumine ei ole kindlasti õigusvastane," sõnas Tallinna Linnatranspordi AS-i avalike suhete juht Sirje Roht.

Tallinna Linnatranspordi AS kuulutas novembris trammiliinile nr 4 trammide ostmiseks välja kuulutatud hanke võitjaks Hispaania firma Construcciones y Auxiliar de Ferrocarrile S.A. Šveitsi ettevõte Stadler Bussnang AG vaidlustas hanke ning riigihangete vaidlustuskomisjon rahuldas osaliselt ettevõtte kaebuse ning tühistas hanke tulemuse.

Vaidlustuskomisjon rahuldas Stadler Bussnangi kolmest taotlusest kaks ning mõistis Tallinna Linnatranspordi AS-ilt ettevõtte kasuks välja 850 eurot ehk kaks kolmandikku riigilõivust.