Patrick van der Pijl tõi oma ettekandes välja, et kogu start-up ettevõtjaks olemise protsess seisneb oma vigadest õppimises ja järjepidevas otsimises.

„Tänasel hetkel on olemas suur hulk vahendeid, mida me varem näinud ei olnud. Kui 20. aasta eest oli ettevõtlusega alustamine kulukas, siis tänapäeval tänu internetiseerimisele ja sotsiaalmeedia laialdasele kasutamisele ühiskonnas ei maksa ettevõtte alustamine pea midagi,“ selgitas ta.

„Kuid nagu praktika näitab, siis paljud alustavad iduettevõtted usuvad, et nad on välja tulnud erilise ja hea ideega, kuid tegelikult puudub sel väärtus, sest iga idee on juba kord leiutatud. Iga idufirma looja eeldab, et tema innovaatiline toode, teenus on parim ja et on olemas inimesed, kes tahavad seda osta. Kuid alati see nii ei ole. Seega oluline on välja selgitada, kes on just sinu toote kliendid, siinjuures on tähtis teha seda ise. Mida rutem sa tegutsed ja õpid, seda kiiremini saavutad ka soovitud eesmärgi ja edu,“ lisas van der Pijl.

Van der Pijl märkis veel, et kui esialgne tegutsemisviis ei toimi, siis on tähtis see üle vaadata ja leida sobilik uus suund – läbi muudetud ärimudeli, teenuse lõpptarbijate, kasutatud tehnoloogia. Vaid nii on idufirmana võimalik saavutada edu. „Kui aastate eest oli tähtis otsida lahendusi, siis tänasel hetkel on oluline luua võimalusi,“ tõdes ta.

StartSmart! sarja lõpukonverentsil KUMU-s jagasid inspiratsiooni, kogemuslugusid edukaks osutunud ärimudelitest, idufirmade triumfidest ja ebaõnnestumistest start-up valdkonna tuntud ettevõtjad, mentorid ning ingelinvestorid. Konverentsil astusid üles Business Models Inc. asutaja ja tegevjuht Patrick van der Pijl, kes igapäevaselt abistab startup-ettevõtjaid ärimudeli loomisel. Samuti esinesid edukas ettevõtja ja tuntud ingelinvestor Petri Lehmuskoski, idufirmasid ja blogijaid ühendava platvormi Press24 rajaja ja start-up ettevõtete mentor Alex Barrera ning tehnoloogiaettevõtete Realeyes juht Mihkel Jäätma ja Click&Grow asutaja Mattias Lepp.

Hea teada

StartSmart! on konverentside, praktiliste seminaride, töötubade ja võrgustikku laiendavate ürituste sari, mis on suunatud Eesti ning Soome alustavatele ettevõtjatele. Eesti Arengufondi, Aalto Ülikooli, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS), Technopoli Ülemistes ja konsultatsioonifirma BDA Consulting koostöös läbiviidud projekt kestab kuni 2013. aasta lõpuni. Projekti kaasrahastab osaliselt Euroopa Liidu Kesk-Läänemere Interreg IVA programm 2007-2013.