Kaubad olid möödunud aasta jaanuariga võrreldes 2,9% ja teenused 4,4% kallimad, teatas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on läinud aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 2,9% ja mittereguleeritavad hinnad 3,6%.

Möödunud aasta jaanuariga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda ligi kaks kolmandikku andis kodudesse jõudnud elekter, mis oli aastataguse ajaga võrreldes 26,9% kallim.

Mulluse jaanuariga võrreldes 6,9% kallimad alkohoolsed joogid ja 7,9% kallimad tubakatooted andsid kogutõusust kuuendiku. Mootorikütus oli selle aasta jaanuaris 0,2% odavam kui aasta varem. Aastataguse ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 37% kallinenud munad ja 26% kartul ning 9% odavnenud kohv ja tangained.

Detsembriga võrreldes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja elekter, mis kodudesse jõudnult oli 23,6% kallim. Suuremat mõju avaldas veel Tallinnas tasuta linnatranspordi sisseseadmine tallinlastele, mis langetas lähi- ja linnatranspordi indeksit 34%, samuti riietuse ja jalatsite laialdased soodusmüügid ning alkohoolsete jookide soodusmüükide lõppemine.

Toidukaupadest kallinesid kuuga enim viinamarjad, kokku 33% ja odavnesid mandariinid, kokku 21%.