Statoil Eesti turundusjuht Hede Kerstin Luik ütles, et seni on läbirääkimised tanklate ostmise küsimuses edenenud vastavalt graafikule. “Takistusi ei ole,” märkis ta.

Ta lisas, et ühinemine sõltub kolme Balti riigi, kus Statoil Shelli jaamad üle võtab, konkurentsiametitest. Augustis-septembris peaks konkurentsiametite otsus teada olema.

Eesti konkurentsiameti koondumiste osakonna asejuhataja Ivar Puusta ütles, et seni ei ole ametile koondumisteadet esitatud. Vastvalt seadusele menetleb amet teadet üks kuu, keerulisematel juhtudel täiendavalt veel neli kuud.

See tähendab, et kui konkurentsiamet peab vajalikuks Shelli ja Statoli ühinemist pikemalt analüüsida, ei pruugi täituda Statoili lootus Shelli ülevõtmine hiljemalt septembris lõpetada.

Statoil teatas Shelli bensiinijaamade ostmisest Balti riikides märtsi lõpus. Kui ühinemine õnnestub, möödub Statoil tanklate arvult Eestis senisest juhist Lukoilist. Statoilil saab olema 45 bensiinijaama, kui arvestada, et ühtki Shelli tanklat ei suleta.

Konkurentsiametile kujuneb juhtum keeruliseks, sest tuleb selgeks teha, kas ja kui kriitliselt hakkab Statoilile kuuluv turuosa ületama 30% piiri. Ühinevate tanklakettide jaoks halvimal juhul võib konkurentsiamet ühinemise keelata.