Foreks- ja Investeerimispank väldivad koondamisi

Forekspank ja Investeerimispank keskenduvad pärast ühinemist tootmisettevõtete ja eksport- ning importtehingutega seotud klientide teenindamisele. Ühinemislepingu loodavad pangad allkirjastada kolme nädala jooksul ja selle kohaselt oleks Forekspank liitev ja Investeerimispank liidetav pank. Uue panga nime pankurid ei avalikustanud, kuid Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukki sõnul sisaldab see kindlasti sõna “pank”.

Uusi kontoreid pole liitpangal plaanis avada ja üks eelisarengusuundasid on seetõttu elektrooniline pangandus. Forekspangal on kontorid Tallinnas, Tartus ja Narvas, Investeerimispangal pole ühtegi filiaali. Liitumisel kolib Investeerimispanga personal Forekspanga peamajja.

Forekspangas töötab natuke üle 300 inimese ja Investeerimispangas umbes 30 inimest. “Kattuvaid alasid on vähe ja usume, et koondada tuleb viis kuni kümme inimest,” ütles Lukk.

Lukki sõnul täiendavad kaks panka teineteist, kuna Forekspank on tugev keskmise suuruse ja väikeettevõtete turul, Investeerimispank aga suurklientide turul.

Investeerimispangal oli senisel kujul tegevuse jätkamine ebaotstarbekas, kommenteeris panga juhatuse esimees Härmo Värk ühinemiskavasid Forekspangaga. “Oli kaks alternatiivi, kas arendada uusi teenuseid ise või pakkuda neid läbi ühinemise teise pangaga,” ütles Värk.

Tulevikus on ühinenud panka plaanis kaasata strateegiline välispartner. “On vähe tõenäoline, et selleks saab praegune Forekspanga koostööpartner Uebersee Pank. Pigem tuleb partner kas Põhjamaade või Euroopa kommertspankade seast,” ütles Värk.

Uue panga 6-liikmelises juhatuses oleks mõlemal pangal kolm kohta, 7-liikmelises juhatuses on aga üks koht enam Forekspangal.

Liitumise hääletusele panemiseks plaanivad pangad aktsionäride üldkoosoleku kokku kutsuda oktoobri lõpus.