Suhkrukilo maksis Prisma poodides 17,9 krooni, mis on ligi kolmandiku kõrgem hind kui Soomes ning viiendiku kallim kui Lätis.

Soomes Lidli ketis maksis suhkrukilo eile 79 eurosenti ehk 12,4 krooni. Tõsi, tegemist oli soodushinnaga ja pärishind oli 99 eurosenti ehk 15,5 krooni.

Suhkrukilo maksis Prismas eile 17.90, kuigi enne 1. maid ennustasid spetsialistid, et suhkru hind EL-i tingimustes jääb 12-15 krooni kanti, mitte kõrgemaks. Veel jaanuaris võis suhkrukilo osta hinnaga 4,5-4,9 krooni.

Taganeda ei saa

Prisma keti ostujuhi Marge Saluste sõnul on maaletoojad sellise kõrge hinna ette andnud ning sellest taganeda ei saa.

Hulgimüüja ja maaletooja Antomini ostujuht Kalle Jaarman põhjendas hinnatõusu nii: konkurents oli jaanuaris väga tihe, mistõttu müüdi kuu aega kampaania korras suhkrut n-ö miinushinnaga 4,9 krooni kilo. Suurem ostupaanika algas veebruari lõpus, see viis nõudmise ja pakkumise paigast. 1. maist hakkasid suhkru importimisel kolmandatest riikidest kehtima tollimaksud, mis ulatuvad maksimaalselt 563 euroni/tonn (8,8 kr/kg). Jaehinnas kajastub ka veel jaemüüjate juurdehindlus umbes 20 protsenti.

Jaarmani sõnul hakkavad uued hinnad poodides tõsisemalt ilmnema just tänasest. Samas ütles ta, et kuna viimastel kuudel oli suhkru müük kolmekordistunud, väheneb järgnevatel kuudel huvi suhkru ostmise vastu.

Banaanide hind tõuseb Saluste sõnul Prismades kolmapäevast. Kui importöörid ennustasid varem, et banaani hind võib kerkida isegi Soome tasemele ehk 24 krooni kanti, siis reaalselt jääb hinnatõus väiksemaks – Prismas saab uueks banaani kilo hinnaks 13,5 krooni senise 12,9 krooni asemel.

Soola hind, erinevalt prognoositust, 1. maist ei tõusnud. Saluste sõnul ei olegi soolahinna tõusu oodata.

Banaanid on terve viimase kuu maksnud Selveris 14,9 krooni kilo. A-Selveri ostudirektori Iivi Saare sõnul on banaani sisseostuhind küll kallinenud, kuid sel nädalal müügihind ei muutu ning võib ka järgmisel samale tasemele jääda.

Kala sama hinnaga

Riisi hind on Selverites samuti muutunud lähtuvalt hankijapoolsest hinnamuutusest. Veski Mati sõmer riis (1kg) maksab hetkel 22,5 krooni, varem oli hind 14,50. Pikateraline valge riis maksab aga 22,5 krooni varasema 13,9 krooni asemel.

Lubatud Norra forelli, lõhe ja heeringa hinna tõusu Selveris veel märgata ei ole, kuigi hulgimüüjad ennustasid enne 1. maid Norra kala kallinemist umbes veerandi võrra. Vaatamata sellele, et EL-i mitte kuuluv Norra maksab suuri summasid liidu ühtsest turust osa saamiseks, ei laiene riigile EL-i ühtne põllumajanduspoliitika, mistõttu tuleb edaspidi Eesti firmadel Norrast kala tuues tollimaksud tasuda.

Citymarketites ei olnud eilse seisuga hinnamuutusi veel märgata. Suhkrukilo maksis 7,9 krooni ning jutud 17,9 krooni maksvast suhkrust panid Sadama Citymarketi inimesed muigama. Ka banaanikilo maksis 14,90, just nagu möödunud nädalal.

Nagu juba paar nädalat tagasi prognoositud, tõusis kütuse hind kohe meie esimestel Euroopa Liidus oleku päevadel. Liiter bensiini 95 Euro maksab Statolili jaamades 11,4 ja diislikütus 10,5 krooni. Vaatamata maailmaturu hinna suurtele kõikumistele prognoosivad kütusemüüjad, et alla 10 krooni ei maksa kütuseliiter enam kunagi.

Elektroonikamüüja Sandman Grupp reklaamis aprillikuus, et Sony kaamerad ja teatud televiisorid kallinevad pärast 1. maid kuni 14 protsenti ehk EL-i tollimaksu võrra. Täna ei ole hinnamuutusi +/- Elektroonika ja Euronicsi poodides veel märgata.

Firma müügidirektori Urmas Arula sõnul on hetkel olemas korralik varu neid tooteid, mis lisanduvate tollimaksudega seoses kallinevad. Varudest jätkub kuudeks.