Üleliigseid laovarusid puudutava ettekirjutuse on praeguseks vaidlustanud 29 ettevõtet, kelle ladudes oli põllumajandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti hinnangul mullu 1. mai seisuga üleliia suhkrut, muid toiduaineid või nende komponente. Trahvid nende eest algavad paarist tuhandest kroonist ning küünivad osal juhtudel miljonitesse.

Seni on esimese astme kohtud otsuse langetanud kolme juhtumi puhul, üks saab lahendi reedel. Senised lahendid on õiguse andnud eranditult riigile ning sama ootavad asjaosalised ka reedeselt otsuselt, kirjutab Postimees.

Esimeses astmes kaotajaks jäänud Tarco Vein ja Hadleri Toidulisandite AS on halduskohtu otsused juba ka ringkonnakohtu halduskolleegiumisse edasi kaevanud, kuid istungini ei ole need jõudnud.

Tarco Veini juhi Jaak Turro sõnul oli otsus nende jaoks kummaline ja ootamatu. “Istungi ajal tundus küll, et kohus saab asjast aru, sest riigi esindajalegi öeldi, et kuidas peavad ettevõtted neli päeva enne tähtaega vastu võetud seaduse järgi oma mitme kuu taguseid otsuseid muutma hakkama,” rääkis ta. “Aga otsuses seisis juba hoopis midagi muud.”

Tarcot ähvardab suhkru- ja mahlavaru eest 140 000 kroonini küündiv trahv, mille väljanõudmine tekitaks firmale suuri majanduslikke raskusi. Turro on varem jaburaks nimetanud eelkõige seda, et laoseisu määramiseks võeti vaid ühepäevane periood, samas kui juba kaks nädalat hiljem oleks olukord võinud teine olla.