Ligikaudu 355 000 suitsetava eestimaalase rahakott saab 1. juulist järjekordse löögi, sest tubakaaktsiis tõuseb tänavu juba teist korda. Hinnatõus ei taba kõiki suitsetajaid siiski veel suvel, sest vanade maksumärkidega sigarette tohib müüa oktoobri alguseni.

Scandinavian Tobacco Eesti AS-i juhataja Juhan Matt lausus, et keskmiselt tõuseb sigaretipaki hind oktoobris aasta algusega võrreldes 10–11 krooni.

“Jaehindade osas on olukord segane. Aktsiis kerkis esimest korda juba jaanuaris, ent kuna tootjatel olid varud, siis see tõus veel kohe hindades ei avaldunud,” kõneles Matt. “Praegu on osa tootjaid hinda tõstnud jaanuaris, mõned on aga otsustanud hinnatõusu edasi lükata.”

Tarbja saab šoki

Matt lisas, et tootjad püüavadki hindu tõsta võimalikult vähehaaval. “Muidu saavad tarbijad šoki,” märkis ta.

Scandinavian Tobacco tootemarkidest hakkab aktsiisitõusu järel näiteks Prince maksma umbes 40 krooni ning odavaimasse hinnaklassi kuuluv Wall Street 29 krooni.  Maailma tuntuima suitsumargi Marlboro eest, mida toodab Scandinavian Tobacco konkurent Philip Morris, tuleb Matti hinnangul samuti välja käia 39–40 krooni ehk praegusest kümmekond krooni enam.

“Aga need arvud on spekulatiivsed, sest arvestavad puhtalt aktsiisi tõttu lisanduvat summat. Teoreetiliselt on tootjatel võimalus ka oma kasumist osa aktsiisitõusust katta,” märkis Matt. Et aga tubakatööstuse kasumimarginaalid on tema sõnul Eestis väikesed ning odavate sigarettide puhul peaaegu olematud, siis suurt mänguruumi pole.

Rahandusministeeriumi majandusanalüüsi osakonna juhataja asetäitja Katrin Lasn lausus, et juulist jõustuv aktsiisimuudatus viib Eesti Euroopa Liidu nõutud miinimumtasemele. Ka rahandusministeeriumi arvutused näitavad vähemalt kümne-kroonist hinnatõusu.

“Kui mullu oli sigaretipaki keskmine maksumus 22 krooni, siis pärast oktoobrit on see 33 krooni,” märkis Lasn. “Aktsiis hakkab moodustama umbes 20 krooni, käibemaks viis krooni ning jäänud on paki omahind ja kasum.”

Juulis toimuv aktsiisitõus peaks riigieelarvele tänavu lisa tooma 40 miljonit krooni, aga järgnevatel aastatel ulatub see summa juba 390–400 miljoni kroonini.

Sotsiaalministeeriumi andmetel suitsetab Eestis ligikaudu 40 protsenti täiskasvanud meestest ning 20 protsenti naistest.

Tekkida võib must turg

•• Scandinavian Tobacco juhi Juhan Matti sõnul võib hinnatõus kaasa tuua illegaalse tubakakaubanduse hoogustumise.

•• “Eri uuringud pakuvad musta turu osakaaluks praegu 20–25 protsenti. Kui Poolas ja Leedus oli hüppeline aktsiisitõus, kasvas musta turu osa seal 40 protsendini,” lausus Matt.

•• Katrin Lasn rahandusministeeriumist lausus, et ka aktsiisilaekumiste plaanimisel on ette nähtud tarbimise vähenemist, ent seda mitte musta turu, vaid inimeste hoiakute muutumise tõttu.

•• “Ministeerium on oma prognoosides eeldanud, et sigarettide hinna kümneprotsendisel kallinemisel väheneb tarbimine neli protsenti,” lausus ta.

•• “Läti tõstab oma aktsiisid Euroopa Liidu miinimumtasemele 2009. aasta 1. jaanuarist.