Riigis, kus sularaha on kuningas ning deklareerimata tehingud moodustavad majandusest jätkuvalt umbes veerandi, on pankade vahepealse kolmenädalase sulgemise ja valitsuse kehtestatud kapitalikontrolli jooksul inimestele väljastatud ligi miljon deebetkaarti. (Deebetkaart on pangakaart, millega inimene saab tasuda kaupade ja teenuste eest selle rahaga, mis tal pangaarvel olemas on- toim.)

Nii on Alpha Bank juulis väljastanud 220 000 pangakaarti. Seda on rohkem kui mullu terve aasta jooksul.

Supermarketites ning kütusetanklates on deebetkaartidega sooritatud ostude arv kahekordistunud, maapiirkondades isegi kolmekordistunud, rääkis panga eraisikute laenude juht Leonidas Kasoumis.

„Kapitalikontroll oli suur päästik ja protsessi vallandaja,“ kinnitas ta. „See on kasulik müüjatele, sest sularaha hulk on piiratud ja muidu oleks ostusid vähem. See on ka hea pankadele, sest vähendab tegevuskulusid. Kuid kõige parem on see majandusele,“ lisas ta.

Nimelt on sularahaarmastus seni olnud Kreekas suureks takistuseks varimajanduse vähendamisel ning maksukogumise parandamisel.

Nüüd peaks see olukord paranema, sest pangakaardi kasutamise suurenemine tähendab, et üha rohkem tehinguid hakkab raamatupidamisaruannetest läbi käima, tõdes Eurobank Ergasias SA jaepanganduse juht Theodore Kalantonis.

Pangajooksu vältimiseks ja pankade rahapuuduse leevendamiseks kehtestati Kreekas juuni lõpus sularahapiirangud.

Kreeklased saavad pangast välja võtta 420 eurot nädalas, kuid pangakaardiga maksmisele ei ole piiranguid seatud. Ja nüüd on seni eurotsooni kõige tagasihoidlikuma elektrooniliste maksete arvuga riigis toimunud suur pööre.

Kuni eelmise kuuni ei olnud suurel osal Kreeka pensionäridest isegi pangakaarti. Seetõttu pidid nad ka pankade uste taga pikkades järjekordades seisma.

Riigi suurim pank Kreeka Rahvuspank on viimase nelja nädalaga väljastanud rohkem kui 400 000 deebetkaarti. Aktiivsete Visa kaartide arv Kreekas juulis enam kui kahekordistus, kinnitas Visa Europe’i regioonijuht Nikos Kabanopoulos. Kreeka kaardimaksetest enam kui 60% teenindava ettevõtte maksete arv kasvas kapitalikotrollile järgnenud paari nädala jooksul 135%.

Eelmisel aastal kulutati Kreekas Visa kaardiga vaid üks euro iga 37 euro kohta, samas kui Euroopas keskmiselt oli see suhe 1:6.