„Olukord muutub kogu aeg. Muidugi me püüame teha oma tööd nii hästi, kui võimalik,” rääkis Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn.

Kui eelmise nädala neljapäeval ja reedel kuivasid toidupoodides Toidupangale tehtavad annetused suure ostupaanika tõttu kokku, siis viimastel päevadel on organisatsioon saanud tuge söögikohtadelt, mis on olnud sunnitud tekkinud olukorra tõttu ajutiselt uksed kinni panema.

Annetusi jäetud ka Toidupanga ukse taha

Näiteks andis pühapäevast uksed sulgenud Vapiano Eesti sotsiaalmeedias teada, et annetas värske ja kehtiva säilivusajaga toiduained Toidupangale. Seda on teinud ka esmaspäevast uksed sulgenud restoraniärimees Tõnis Siigurile kuuluvad tipprestoranid Noa ja Paju Villa ning Tallinna vanalinnas tegutsev pubi Hell Hunt.

Viimane ütles eile sotsiaalmeedias tehtud, et toitu ei tohi raisata, mistõttu pakkisid nad oma toidu kokku ning see kõik läks Toidupank meeskonnaga edasi neile, kes seda vajavad.

Boeferijni sõnul on viimastel päevadel tulnud toiduannetusi ka Mustamäe spaast ja mitmetelt väikestelt söögikohtadelt, kes on äraantava toidukraami lihtsalt Toidupanga ukse taha viinud. Eile saadi ka ühest Tartu külje all tegutsevat sõjaväeosast 5000 kilo külmutatud toitu.

Toidupanga tegevjuht ise usub, et olukorra normaliseerudes tulevad ka toidupoed tagasi. „Ma loodan, et see on ajutine,” ütles Boeferijn. Samas tõdes ta, et viimasel nädalal on peavalu hakanud tekitama vabatahtlike kaasamine. „Kuigi meil on palju vabatahtlikke, on paljud neist ka riskigrupis,” märkis Boerefijn, lisades, et jutt käib riskigrupist just koroonaviiruse mõttes.

„Kui inimene ise on eakam ja ta ei taha bussiga sõita, et Toidupanka appi tulla, siis ei ole ka meist eetiline teda kutsuda. Meil on väga tublid vabatahtlikud – mõni on juba kümme aastat abis käinud –, aga me saame aru, kui nad ei taha tulla,” rääkis Boerefijn. Küll aga kinnitas ta, et praegu saavad nad veel oma jõududega hakkama.

„Me toimetame edasi, aga peame kogu aeg vaatama, kuidas me seda teha saame. Võib-olla peame oma töökorraldust muutma,” lisas Boerefijn. Tema sõnul on neil probleemiks ka desinfitseerimisvahendite ja maskide nappus.

Puudus ka kuivainetest

Kuigi viimastel päevadel on läbi söögikohtade ja hotellide tulnud palju värskeid toiduaineid, on juba mõnda aega olnud suur puudus kuivainetest, mis kauem säilivad.

Seetõttu on Toidupank väga tänulik, kui mõni kodumaine toiduainetootja on ka nõus oma toodangut neile annetama. Ka on võimalik Coopi e-poe kaudu saata toitu abivajajatele läbi Toidupanga. Annetuse tegemiseks tuleb kaup tellida Toidupanga nimelisse Coopi toidukappi.

Igapäevaselt toetab organisatsioon toiduga 8000 inimest üle Eesti, sellest kolmandik on Tallinnas ja Harjumaal. Toitu jagatakse läbi 234 heategevusorganisatsiooni – on need siis kirikud, sotsiaalmajad, turvakodud vms.

Kuna Tallinnas kogutakse kõige rohkem annetusi, siis aeg-ajalt jagatakse neid ka teiste maakondade Toidupankadega.