Uudne meetod võimaldab ehtekunstnikul isikupärast käejoont kanda ehetele nii, et joonistus tõuseb ehte pinnast reljeefselt kõrgemale ning isegi ülipeened jooned säilitavad oma peenuse ja värskuse. Traditsiooniliste töövõtetega pole selline tulemus saavutatav – analoogse tulemuse saavutamiseks tuleb tangidega väänata lapikust peenest traadist joonistust imiteeriv kujund ning joota see ehte pinnale. Tulemus pole sel juhul kunagi nii hõrk ja täpne.
Summatavet räägib loo, kus üks tuntud välisfirma üht leiutise osa püüdis varastada. Õnneks polnud tulemus oodatavaga isegi mitte ligilähedane ning plagiaat läks ruttu hingusele. Sel korral polnud ehtekunstnikul vaja kohtu teel oma õigusi nõudma hakata.
Summataveti meetodi teine võlu seisneb võimaluses kõige keerulisema vormiga ehte pinnale kanda peened joonistused nii, et ehte põnevad joonised on vaadeldavad nii eest, tagant ka, seest ja vastava disaini korral külje pealt.
Kunstniku leiutis sündis doktoritöö praktilise osa teostamise käigus 2003. aastal ning lahendas mitu probleemi ja takistust, mida traditsiooniliste erialaste võtetega ei olnud võimalik saavutada. Summataveti jaoks on ehted midagi erilist, intiimset, südamlikku, millega olulisi sõnumeid edasi anda – nii nagu see oli vanasti. “Teen igasuguseid ehteid ning arvestan ka konkreetse kandja vajadusi ja tõekspidamisi,” iseloomustab kunstnik oma loomingu eripära.
Ehete paremaks levikuks asutas Summatavet 2004. aastal ka äriühingu Ehesummatavet. “Olen kogenud, et kunstnikke ei võta Eesti ettevõtted eriti tõsiselt ning selleks, et olla võrdväärne partner, ei piisa FIE staatusest,” selgitas Summatavet.

Kärt Summatavet
kunstidoktor,
Eesti Kunstiakadeemia õppejõud
•• 1998–2005 doktorantuur Helsingi kunsti- ja disainiülikoolis,
•• 1982–1987 diplomiõpe Eesti kunstiakadeemia metallikunsti erialal;
•• Ehtekunstniku väärismetallidest ehteid võib leida A-galeriist, Lühikese Jala Galeriist, Tuvikese galeriist, Helsingis Design Forumist. Eesti ajaloomuuseumiga koostöös valmivaid kõrgekvaliteedilisi kodarrahade koopiaid leiate muuseumipoest ning OÜ Kodukäsitöö kauplustest Pikal tänaval, praegu ka Narva muuseumist. Avatud on ka internetipood aadressil www.ehelaul.ee