?Öseli mahamüümine oli viga,? sõnab 70-ndates aastates härra oma varasemat tagasitõmbumist hinnates. ?Aga ma olin siis haige. Nüüd on mu tervis parem.?

See, et Sundblad on asunud ärist lahkumisega tehtud viga parandama, peaks panema tõsiselt kõrvu liigutama: õhus liigub raha. Inimesed, kes Sundbladiga kokku on puutunud, tõstavad üksmeelselt esile tema tugevat ärivaistu. ?Tal on otsekui seitsmes meel. Sundbladi otsused võivad tunduda kummalisena, kuid hiljem tuleb välja, et ta on jälle hulga raha teinud. Pean temast lugu kui omapärasest nähtusest ärimaailmas,? kõneleb Sundbladi nõustav Tarmo Tamm firmast Trevisor.

Või siis on tal lihtsalt kõvasti vedanud, leiab aastate eest Sundbladiga Öseli tootmise Tartusse toonud ning siis firmat juhtinud Robert Jaani.

Nagu meenutab Öseli hilisem tegevjuht Kuldar Leis, sekkus Sundblad siis, kui firma juba kenasti töötas, õigupoolest ettevõtte juhtimisse vähe. ?Väga mõnus oli töötada inimesega, kes igapäevaärisse üldse ei sekku, kuid kelle poole võib nõu- küsimiseks pöörduda,? hindab ta tollast töökogemust.

Tehing valel hetkel

Miks ärimees aga Öselist tagasi tõmbus ning veel sellisel viisil, teavad ilmselt vaid tema ise ning veel mõned lähikondlased. Kindlasti on see aga andnud talle kõvasti mõtlemisainet.

Kui Sundblad hakkas otsima Öselile ostjat, tundis firma omandamise vastu kohe suurt huvi soomlaste Olvi. Mingil põhjusel lükkas aga Sundblad Soome õlletootja eemale ning eelistas jagada aktsiapaki Öseli tegevjuhtkonna vahel. Olvile kuuluva Tartu Õlletehase esimehe Tarmo Noobi sõnul ei mõista ta siiani, miks Sundblad nende kindlalt paremat pakkumist eiras. Kuid läks vaevalt pool aastat ja siis ostis Olvi aktsiad juba uute omanike käest ikkagi. Lihtsalt vaheltkasu jäi teistele.

Mitmed inimesed kasutavad Sundbladi iseloomustamiseks sõna ?tagasihoidlik?. Ning õigusega. See, kuidas tal on õnnestunud nii suurte äride juures rambivalgusest eemale hoiduda, väärib täit imetlust.

Näiteks kui Soome suurim majandusleht Kauppalehti tegi nupu Pärnu Õlletehase müügist, oli seal tsitaate kõigilt teistelt, aga mitte Sundbladilt endalt. Ärimehe kaaskondlaste sõnul on ta kehtestanud range reegli: kommentaare konkreetsete plaanide kohta annab ainult ettevõtte tegevjuht ning tema pole esimene, kes seda korda rikub.

?Aga miks ma ei või spekuleerida? Kuhugi peab ju investeerima,? ütleb ta vaid oma plaanide kohta.

Investeeringutest rääkides paigutab Sundblad Eestis raha ka mitmetesse kinnisvaraprojektidesse. Nii ehitab temaga seotud firma Creminus Võsule endisesse Merehotelli moodsat ööbimis- ja veekeskust. Tallinnas on ta investeerinud mitme kortermaja arendusprojekti.

Nüüd on ta siis tagasi ka aktiivses äris. Sundbladi käe all hakkab ettevõtet upitama Pärnu Õlletehase uueks tegevjuhiks saanud Aivo Varem, kes kogub selleks praegu energiat Egiptuse päikese all. Ettevõtte plaanidest räägib ta puhkusest hoolimata meelsasti.

Varemi kinnitusel tuleb hakata kõigepealt tegelema õlle kvaliteedi tõstmisega. Teiseks vajab tugevdamist Pärnu Õlletehase kaubamärk. Konkurentide hinnanguid, nagu vajaks õlletootmine 300 miljoni kroonini (19,2 miljoni euroni) ulatuvaid hiidinvesteeringuid, peab Varem ülepakututeks. ?See oleks ehk nii, kui me tahaksime võita endale 30-protsendilise turuosa. Kuid meie sihime pigem sinna kümne protsendi kanti,? kõneleb ta eesmärkidest.

Kaugel helgest piirist

Praegu ollakse sellest helgest horisondist õige kaugel. Selle aasta esimesel poolel langes Pärnu märjukese turuosa eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,8-lt 1,3-le protsendile. Tehase senine omanik Charlie Viikberg, kes ostis enamusosaluse alles poolteist aastat tagasi, süüdistab kehvas läbimüügis nigelat suve ning Eesti kontekstis enneolematult ägedat hinnasõda. ?Kuid minu kui investori jaoks plaanid õnnestusid,? lausub ta samas. Enda kinnitusel müüs ta osaluse kallimalt, kui selle varem ostis.

Tarmo Noop konkureerivast Tartu Õlletehasest jääb Sundbladi võime üle Pärnu Õlletehast upitada kaunis skeptiliseks. ?Eks kõik sõltub, millised juhid ta ettevõttele valib. Ja kui palju on ta valmis investeerima. Õlletootmine on mõnevõrra erinev kui karastusjoogitööstus. Seal sõltub väga palju tehnoloogia keerukusest,? viitab ta Sundbladi ees ootavatele raskustele.

Kuid ärgem unustagem ärimehe seitsmendat meelt. Õllesõpradel tasub hoida nina Pärnu poole.