KredExi tagatisega on sellise eluasemelaenu omafinantseerimise määr tavapärase 34 % asemel 10%. Valitsuse 7. mai otsuse alusel eraldab riik KredExile tagastatud eluruumide üürnike laenutagatise sihtfondi 15,2 mln krooni, mis jäi kasutamata erastamisest EVP laenudeks eraldatud vahenditest.

Tagastatud eluruumide üürnike laenutagatis kutsub pikaajaliselt investeerima oma kodu loomisesse neid elanikke, kes senini elavad üürnikena õigusjärgsetele omanikele tagastatud majades. KredExi käendust saavad kasutada kõik tagastatud eluruumides elavad üürnikud üle Eesti.

Eesmärgiks on pakkuda tagastamisele kuuluvate eluruumide üürnikele soodsamaid tingimusi oma kodu ostmiseks või ehitamiseks ja sundüürniku seisusest väljumiseks. Tagatist saavad taotleda tagastatavate eluruumide üürnikud, kes kasutasid tagastamisele kuuluvat eluruumi üürilepingu alusel seisuga 20. juuni 1991 ning nendega koos kuni üürniku surmani või laenutaotlemise ajal koos elavad täisealised perekonnaliikmed, kes on Eesti kodanikud või omavad Eestis alalist elamisluba.

KredExi tagatise abil langeb omafinantseeringu nõue 10%-ni ostetava eluaseme väärtusest. Laenu saab võtta maksimaalselt 30 aastaks, aga mitte pikemaks ajaks kui laenuvõtja pensioniikka jõudmine. Sihtasutuse tagatistasu on 3% tagatise summast, mis tasutakse ühekordse maksena.

"Täna elab Eestis ligikaudu 20 000 leibkonda, kes on sundüürnikud, umbes 3000 neist elab Tallinnas. Kuna KredExi üheks eesmärgiks on elamumajanduse arengu toetamine, otsustasime välja töötada Eesti ühiskonnas vajaliku tagatistoote. Läbirääkimised pankadega on peetud ning vastavate lepingute sõlmimine jõuab lõpule veel septembris" kommenteeris KredExi juhataja Maive Rute tulevast sundüürnike toodet.

Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutus KredEx on 2000. aastal loodud Majandusministeeriumi haldusalas paiknev isemajandav sihtasutus. Eluasemevaldkonnas on KredEx praeguseks edukalt turule toonud noore pere ja noore oma kodu laenutagatised, mille abil soetasid või renoveerisid oma eluaseme eelmisel aastal 2545 noort peret ja 587 noort spetsialisti.