Pärnu ranna suurim rentnik Sunset Clubi omav aktsiaselts "Rand" võttis päev enne Bacardi Feelingut 21. juunil kahel samas kaupleval müügikioskil nädalaks elektri välja.

Mõlemad kioskid saavad oma voolu Sunset Clubi elektrisüsteemist. Kioskites sulas nädala jooksul jäätis ja hallitasid hamburgerid. Enimostetavaid kaupu polnud võimalik müüa.

V&P kõrval asuval aktsiaseltsi "Aksel" kioskil võttis Rand elektri välja ostujuht Leo Treiali hinnangul "lihtsalt tuimalt" ilma igasuguste põhjendusteta. Kui teise müügikioski V&P esindaja koos elektrikuga Sunseti voolukappi remontida püüdis, ei lasknud "Ranna" tegevdirektor Sven Nuutmann neid ettevõtte ruumidesse. Nuutmanni sõnul oli nädala pikkuse voolukatkestuse näol tegemist elektririkkega. "Selge see, et mina kui volitatud isik ei lase Akslit ja V&P- d oma valdustesse," põhjendas Nuutmann.

Akseli advokaatide survel kompenseeris Rand ettevõttele tekitatud kahju. V&P on omanike kinnitusel liiga väike advokaatide palkamiseks ja nii ei ole Rand ettevõttele kahjumit seni kompenseerinud. "Ranna" tegevdirektor Sven Nuutmanni väitel ei olegi V&P kahjumi korvamist nõudnud.

Kioskiomanike arvates kardab Sunset konkurentsi

"Rand" põhjendas elektri väljavõtmist V&P raamatupidaja Ivo Pajusaare väitel sellega, et ettevõttel on fiktiivne rendileping. "Aga meil on dokumendid täiesti korras," rääkis Pajusaar. "Nad ähvardavad meid aprillist saadik."

Pajusaare väitel nõuab "Rand", et "V&P" lõpetaks rendilepingu, kuna segab nende äritegevust. "Meie hinnad on madalad." Kuna Akseli kiosk on firma omand, ei saanud Rand nõuda rendi tõstmist.

Enne elektri väljavõtmist saatis Rand V&P omanikele kirja, milles nõudis kioski kuurendi neljakordistamist. V&P raamatupidaja väitel oleks Sunseti pakutud rendimäär 4000 krooni kuus sundinud ettevõtet kas tõstma hinnad väga kõrgeks või lausa tegevust lõpetama. Nuutmanni hinnangul teenib kiosk sellise summa ilusa rannailma puhul ühe päevaga.

Nuutmanni sõnutsi sõlmis aktsiaseltsi Ranna endine direktor enne kohalt lahkumist osaliselt talle kuulunud V&P- ga tähtajalise rendilepingu selle aasta lõpuni kõnealuse kioski rentimiseks 1000-kroonise kuurendiga. See summa on tema hinnangul väga väike.

Nuutmann ütles Pajusaarele viimase väitel, et toidukiosk näeb välja nagu saunaruum. "Me vastasime, et ei saa hindasid nii kõrgele tõsta, kui nende omad," rääkis ta, "rannas käivad ka vaesemad inimesed, mitte ainult rikkad."

Peale jaanipäeva soovitas Rand V&P-l rendilepingu veelkordselt tühistada aga ettevõte ei nõustunud seda omanike kinnitusel tegema.

Hinnad rannas on kõrged

Nuutmanni kinnitusel on grupile Tallinna ja Pärnu ärimeestele kuuluv "Rand" investeerinud suuri summasid muuhulgas rannahoone vananenud osade lammutamisele ja uute ehitamisele. Ta nentis, et hinnad ranna territooriumil on küll kõrged, aga ettevõte peab muuhulgas terve linna heaks tehtavad kulutused millegagi tasa teenima. Rand on ehitanud ka vetelpääste tarvis uued ruumid.

Nuutmanni väitel ei sobi müügikiosk välimuselt uueneva Pärnu ranna juurde. Ta lisas, et ettevõte püüab koostöös linna ja Rannahotelliga parandada teenendusolusid terves rannas, aga rentnik V&P ei ole senini pidanud selle heaks midagi tegema.

NILS NIITRA