Isegi kõige isekamatel inimestel paistab olevat tarvis varuplaani.

„Rikkad ostjad otsivad turvalisust,“ ütles Henley & Partnersi juht Christian Kalin. See ettevõte pakub kodakondsusalast nõu. Rikkad vajavad teist passi olukorraks kui koduriigis võib puhkeda revolutsioon või muud rahutused, kirjutab Bloomberg.

Paljudele riikidele on muutunud passide müümine äriks. Enamasti nõutakse otseinvesteeringut riiki, olgu selleks siis kinnisvara või kohalik äri.

Kaheksa nimekirjas olevat riiki kümnest on Rahvusvahelise Valuutafondi IMFi jaotuse alusel maksuvabad finantskeskused. Kalini sõnul ei otsi passiostjad niivõrd maksuvabadust kui just stabiilsust.

„Kui sul on jaht ja kaks eralennukit, siis järgmise asjana võiks hankida Malta passi,“ rääkis ta. „See on kõige uuem staatusesümbol. Meil on ka kliendid, kes koguvad passe.“

Kõige kallimaks passiks võib pidada Austria oma. Selle riigi kodakondsuse saamine läheb maksma 23,75 miljonit dollarit. Austria on turustanud oma passe alates 1985. aastast.

Teisel kohal on 2,375 miljoni dollariga Küpros. Riigis on maksustatud kapitali kasv 20 protsendiga ja ettevõtetet tulumaksumäär on 12,5 protsenti.

Malta pass läheb maksma väheke enam kui miljon dollarit, täpsemalt 1 065 000 dollarit. Maltal maksustakase kapitalikasv 12 protsendiga ja ettevõtete tulumaksumäär on 35 protsenti.

Miljon dollarit ostab Türgi passi, kus riik võtab kapitalikasvult 35 protsenti ja ettevõtete tulumaksumäär on 22 protsenti.

Vanuatus, kus nii kapitalikasv kui ettevõtete tulu maksustatakse null protsendiga, tuleb lauale panna 226 500 dollarit.

208 250 dollarit maksev Grenada pass on hea selle poolest, et lubab viisavabalt külastada 141 riiki. Kapitalikasv maksustatakse 12 protsendiga, kuid ettevõtete tulumaksumäär on 30 protsenti.

Järgnevates passimaades kapitalikasvu ei maksustata, kuid ettevõtete tulumaksumäär varieeriub St. Kitts & Nevis 35 protsendist Saint Lucia 30 protsendi, Dominica 25 protsendi ja Antigua & Barbuda null protsendini. Pass maksab St. Kitts & Nevises 150 000 dollarit, teistes maades 100 000 dollarit.