President Xi ajab enda sõnul taga nii „kärbseid", kes on madalama astme riigitöötajad, kui ka „tiigreid", kes on kõrgema astme riigipalgalised. Selle jahi käigus on ametnike seas hüppeliselt kasvanud enesetappude arv. 2013. aastast on 62 juhtu, kus avaliku teenistuse töötaja on surnud ebaloomulikul viisil. 32 juhul on kinnitust leidund enesetapu versioon. Need on aga vaid surmad, mis on leidnud ametlikult kinnitamist.

Viimasel paaril nädalal on kinni nabitud kaks eriti ablast riigiametnikku. Esmalt leiti 32 miljonit dollarit endise Riikliku Energia Assotsiatsiooni kivisöe valdkonna juhi kodust. See võrdub umbes 200 miljoni jüaani ning kaalule asetades kaaluks summa 2,3 tonni. Wei Pengyuani käes oli väga suur võim, sest kivisüsi on riigi majandusele väga oluline.

Nädal tagasi teatasid uurimisorganisatsioonid, et reid korraldati Ma Chaoquni kodus. Ta oli endine riikliku veefirma juht ja teenis sel positsioonil aastas umbes 50 000 dollarit. Tema kodus avanev pilt oli selline, mis ei jäta eriti ruumi kahtlusteks - mees on väga usinalt ka kõrvalt raha „teeninud".

Tema kodust leiti:

1) 120 miljonit jüaani sularaha, mis võrdub 19,6 miljoni dollariga;

2) 37,2 kilogrammi kulda, mille rahaline väärtus on 1,574 miljonit dollarit;

3) dokumente, mis viitavad kokku 68 erineva kinnisvaraobjekti omamisele.

Kaht eelpool mainitud meest ei oota kerge saatus. 17. oktoobril mõisteti altkäemaksu võtmises süüdi Hiina kõrge raudteeametnik. 11 aasta jooksul võttis ta kokku 7,7 miljoni dollari eest altkäemaksu. Mees mõisteti süüdi ning tema lähedastelt konfiskeeriti riigi omandusse kogu vara.

Võitlus jätkub ja laaste aina lendab.

Kas Hiina eeskujul hakkab korruptiooniga võitlema ka Vladimir Putin. Räägitakse, et sellised plaanid tal on.