Energiakontsern Eesti Energia teenis 2016. aastal 171 miljonit eurot puhaskasumit, kontserni käive vähenes aastavõrdluses 4%, ulatudes 742 miljoni euroni. Eesti Energia rekordilist kasuminumbrist moodustas suure osa 66 miljoniline leppetrahv General Electricult, mille energiakontsern nõudis välja Auvere elektrijaama filtrisüsteemi ümberehitustööde eest, mis ei luba jaama täisvõimsusel käimas hoida. Tööd peaksid lõppema 2017. aasta kolmandas kvartalis.

Kui 66 miljonit eurot maksis GE leppetrahvina perioodi 2015 november kuni 2016 november eest, siis ülejäänud aja eest on lubanud ehitaja samuti iga kuu maksta Eesti Energiale kinni nö saamata jäänud tulu. See tähendab, et juba näiteks detsembri ja jaanuari eest on Eesti Energia nö lisatrahvina tiksunud miljon eurot kuus saamata jäänud tulu. "Auvere töötab 10-20 protsenti alla oma nimivõimsuse, et jääda tolmuheitmete ettenähtud raamesse," kinnitas Sutter.

"Alates augustist kuni tänaseni oleme töötanud praktiliselt täisvõimsustel. Oleme ostnud kivi ka juurde Kiviõli Keemiatööstuselt, sest ei jõudnud niivõrd ruttu põlevkivi kaevandusi jm üles koormata. Ligi pool meie tuludest tuli elektrist. Tootsime 9,1 TWh elektrit ehk oluliselt rohkem kui tarbiti ning Eesti eksportis 2 TWh elektrit [enamus sellest kogusest moodustas EE-toim.], see tähendab ca 70 miljoni euro eest elektrieksporti."

Vedelkütused moodustasid Eesti Energia käibest 10 protsenti ent kasumist kõigest 2%. "Õliga kasumit tootma saime alles hakata augustikuust. Aasta esimene pool ja tegelikult kogu aasta oli keeruline. Kokku tootsime 318 tuhat tonni vedelkütuseid," rääkis Sutter.

"Enefit280 on selgelt parim tehnoloogia, millest õli toota. Keskkonnaheitmed on absoluutselt madalaimad, energeetiline efektiivsus 85 protsenti, uttegaasist tahame veel välja võtta põlevkivibensiini."