Suu- ja sõrataudijuhtude arv on Euroopas oluliselt vähenenud. Kui olukord püsib praegusel tasemel, võtab veterinaar- ja toiduamet nädala pärast enamusest piiripunktidest desomatid ära, ütles ETAle ameti peadirektor Ago Pärtel. Tallinna lennujaamas jätkatakse Suurbritanniast otselennuga Tallinna saabuvate reisijate jalatsite desinfitseerimist.

Kui suu- ja sõrataud jõudis märtsis Suurbritanniast mandri-Euroopasse, käivitas meie veterinaar- ja toiduamet Eesti osades piiripunktides reisijate jalatsite ja sõidukikummide massilise desinfitseerimise, sest taudi viirus võib püsida eluvõimelisena ka inimese riietel, jalatsitel ning hingamisteedel.

Suu- ja sõrataud on kantud Eestis eriti ohtlike loomataudide nimekirja. Tegemist on peamiselt veiste haigusega, aga haigestuda võivad ka sead ja lambad.

Taud on äärmiselt nakkav ja põhjustab oma kiire leviku tõttu suurt majanduslikku kahju. Inimest see haigus otseselt ei ohusta, kuid mõningatel andmetel võib taud näiteks tapamaja töölistel põhjustada nahahädasid. Kui inimene sööb haige looma liha või joob haige looma piima on risk vaid teoreetiline.

Eestit puudutas viimane suu- ja sõrataudi puhang 1982. aastal.