Põllumajandusministeeriumi veterinaar- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuus ütles teisipäeval ajakirjanikele, et otstarbekam on võimalikke kahjusid arvestades rakendada loomade hädatapmist kui vaktsinerimist.

Kuusi sõnul tuleneb kahjude kogusummaks hinnatud 1,5 miljardit krooni karja hävitamise, tauditõrje ja saamata jäänud tulude kokkuarvamisest.

Kuus kinnitas samas, et karja vaktsineerimise kahju oleks ligi kuus miljardit krooni, kuna siis tuleks nelja aasta jooksul piirata loomade transportimist ja ümbertöötlemist toiduainetööstuses.

Veterinaar- ja toiduameti juhataja Ago Pärtel rõhutas, et vaktsineeritud loomad on potentsiaalsed taudi kandjad ja seetõttu vaktsineerimine ei piira haiguse levikut.

Kuusi sõnul haigestub ka kõige mustema stsenaariumi korral vaid kolm-neli protsenti loomadest, kes tuleks hävitada.

Eesti on kehtestanud impordipiirangud kõigile riikidele, kus taudikoldeid on registreeritud. Keelatud on kariloomade, loomsete toiduainete, loomasööda ja ka lemmikloomade sissevedu.

Pärteli sõnul on veterinaar- ja toiduamet investeerinud 300.000 krooni desinfitseerivatesse mattidesse piiri- ja tollipunktides.

Mullu kontrollis amet Eestis 250 kodulooma ning suu- ja sõrataudi ei registreeritud.