Mineraalveelett selvehallis on kilomeetri pikkune, alati kaubakeskuse labüründi lõpuosas ning annab valikuvariantidena umbes 30 eri sorti ja maitsega vett. Muuseas, riiulis leidub ka 0- protsendilise rasvasisaldusega vett. Kes ei usu, lipake poodi.

Kui hinnast rääkida, on vee eest võimalik maksta 15 senti pooleteise liitri kohta, kuid ka 1,60 eurot 0,25 liitri kohta. Kõik on maitse ja vaatenurga küsimus.

Tekkib tahes-tahtmata küsimus, et kas kallim vesi on parem vesi. Midagi pole taha, tuleb järele proovida.

Poest sai toimetusse veetud seitse eksklusiivse hinnaga vett. Seekordsesse valikusse sattusid: Borjomi vesi Gruusiast, S.Pellegrino, Perrier’, Selters, Rootsi kuningate vesi Ramlösa, vesi Ty Nant ja Source Badoit gaasiga mineraalvesi.

Vett mekiti individuaalselt ning iga testija kirjutas maitse-, aroomi- ning tundeküllase arvustuse. Delfi poolt korraldatud eksklusiivvee testis osalesid hindajatena Riina Kallas, Kaidi Tahula, Triinu Laan, Kerttu Pass, Denes Kattago, Andres Putting, Ester Vaitmaa ja Martin Hanson.

Nii siis ... SUUR DELFI EKSKLUSIIVVEE TEST:

1. Borjomi

Korgi keeramisel ei kuuldu mineraalveepudeli avamisest tekkivat mõnusat susinat. Vesi ise: Maitselt libe, kleepub kuidagi suulakke, mitte nagu tavaline vesi, jätab suhu tunde, nagu oleks joonud sul paekivi või siis tekib selline tunne, kui kogemata kusagil spa-basseinis sõõmu vett suhu satub. Pudelil märgitud 7 erinevat keemilist ühendit vastavad tõele. On keemiamaitset tunda küll. Lapsepõlves maitstud kivid tulid robinal ajusagarate vahelt meelde. Nostalgialaks garanteeritud.

Gaasilisus: Gaasi on kergelt, ei aja röhitsema nagu tavaline mullivesi. Kummaliselt kaduv gaasilisus on tunda, kui võtad lonksu, aga mullitav gaas kaob samal hetkel, kui vesi neelukanalisse kaob. Kõlbab küll janu kustutama, aga eriliselt ennast vettima jooma ei kutsu. Tahaks suud loputada kokkuvõtteks.

2. S.Pellegrino, mulliga

Esmamulje oli pettumus. Ootasin mingit erilist maitset, kuid seda ei olnud ega tulnud. Vesi maitses nagu tavaline kraanivesi, mis on ära gaseeritud. Sobib vast kõige paremini neile, kellele ei meeldi soolaka maitsega mineraalvesi ning kes tahavad korralike suurte mullidega gaasivett. Võibolla ostaks seda vett siis, kui on väga suur janu ning midagi muud müügil pole. Kustutab janu nagu vesi ikka ning peale uhke pudeli, pole vee puhul midagi erilist - täiesti tavaline ning joodav vesi.

3. Perrier'

Perrier’ vee pudel on poeriiulil nii-nii ahvatlev, vesi ise aga - no keskmisest parem, aga kindlasti mitte superhea. Korki lahti keerates vusises pudelikaelast välja otsekui pisike dzinn ning vett klaasi kallates mulises Perrier päris korralikult. Mulli oli ikka väga palju - nina ajas kipitama ja kõhu punni. Maitse on normaalne - midagi ei häiri ning kõrvalmaitset või ebameeldivat lõhna pole. Mullidega vesi on janu peletamiseks hea, aga toidu kõrvale joomiseks peab veele klaasis hingamisaega andma. Ja isegi siis ajas rohkelt röhitsema, nii et lausa piinlik hakkas. Aga ikkagi - naabrite testipudelite vett mekkides tegi Perrier konkurentidele pika puuga ära. Hinna ja maitse suhet arvestades paneks hindeks 6. Pudelikujunduse eest punkt juurde - kokku 7 punkti.

4. Selters

Selters paistab silma imeilusa pudeliga, voolujooneline helesinine pisike pudel kutsub kohe jooma.
Vett juues tabab aga pettumus - tegu on täiesti maitsetu veega. Juhul kui sellel veel on tervendavaid omadusi, siis on need peidus, seda juues midagi erilist tunda ei ole. Tegu on veega, mille kohta ei olegi justkui mitte midagi öelda. Maitse ei tekita mingeid emotsioone, ei soolane, ei mage. Kosutav külm kraanivesi kodusest kraanist tundub sellele veele alternatiivina igasti asjakohane. Samas kindlasti sobib see vesi nendele, kes eelistavad vaikseid hillitsetud maitseid. Või õigemini, olematuid maitseid.

5. Ramlösa

Pudel näeb esmapilgul väga soliidne välja, lähemal vaatlusel selgub, et tegu on siiski plastpudeliga, mitte klaaspudeliga, nagu hinna järgi arvata võiks. Pudeli kuju on samas hea, kaelaosa mahub ilusasti kätte ja alumine osa on keeglikurika moodi, nii et vajadusel võib ka relvana kasutada. Kuna ma pole eriline mullijookide armastaja, siis ehmatavad esimest lonksu võttes mind mullid päris ära, ma ei tea, kuidas nii mullirikast vett toidu kõrvale saab juua? Võimalik, et ma pole peenema maitsega harjunud, kuid veel on kõrvalmekk man. Pakun ka teistele proovida, keegi ei suuda ära arvata, mis maitsega on tegu, võimalik, et väävel? Igatahes meenutab natukene keedumuna. Samas tuleb tunnistada, et tunni aja pärast on maitse kadunud, võimalik ka, et olen selle maitsega juba harjunud. Igal juhul ei ole see pudel esimene valik, mida poest osta, kui suur janu peaks olema.

6. Ty Nant

Suurbritanniast pärit lauavesi, mis parimagi tahtmise poolest... ei üllata mitte millegagi. Läbipaistev plastpudel on samas kaunis ja meenutab oma kujult kaljuseina, tekitades assotsiatsiooni puhtast allikaveest. Vett juues aga ei seostu peale kraanivee kahjuks mitte midagi. Mis on kummaline, sest vesi peaks sisaldama kasulikke mineraalaineid ning pärinema tõepoolest Lääne-Wales`is asuvatest mäestikest. Igaks juhuks pistame vee külmkappi, et tuleks välja selle parimad omadused. Pärast mõningast külmutamist,,, ikka ei midagi. Võibolla on Gruusia Borjomi oma suurepärasusega jõudnud eestlase maitsemeele "ära rikkuda"? Ei tea. Igatahes siis tegemist täiesti tavalise veega, mis kenal suvepäeval aga kotis kindel janukustutajast abimees.

7. Source Badoit gaasiga mineraalvesi

170-aastase ajalooga Kesk-Prantsusmaa mineraalveelt ootaks küll midagi enamat. Mineraalveele omast maitset pole. Kui ei teaks, et tegu on mineraalveega ja oleks pimetest, siis peaks seda tavaliseks gaseeritud lauaveeks. Mingi imelik kõrvalmaitse on, kuid see ei häiri. Tavalise lääneeurooplase maitsele kindlasti sobiv, kuid eestimaalase jaoks jääb soolasust ja vurtsu vajakka. Väike klaasist pudel on muidugi elegantne ja sobib ideaalselt mõne restorani lauale. Kuid igapäeva tarbimiseks liialt kallis ja ebamugav. Eestis jaemüügis kindlasti ei kannata konkurentsi välja. Jooks teine kordki kui pakutakse, aga ise ei ostaks. Välja arvatud, siis kui teine valik oleks tavaline Vichy või mõni mõttetu still-vesi à la Evian.