Võtsime jälle meeskonna kokku ning tõime selvehallist kaheksa erinevat maksapasteeti testimiseks. Valikusse sattusid nii veisemaksa kui ka kanamaksa pasteedid ... testiti aga kõike võrdsetel alustel – otsekoheselt ja objektiivselt.

Seekord astusid võitlustulle Karni pasteet, Nõo delikatesspasteet, Juubeli pasteet Otepäält, Ranna-Rootsi pasteet, Linnamäe Lihatööstuse põdraliha pasteet, Rakvere pasteet porgandiga, Oskari pasteet ning Rannamõisa kanamaksa pasteet.

Võitjaks osutus Karni maksapasteet, mis sai testijatelt 7,75 punkti kümnest, tuleb ära märkida, et kaks testijat panid Karnile ka maksimaalsed 10 punkti. Kommentaariks kirjutati Karni pasteedi kohta, et tegemist on „äärmiselt tugeva maksase maitsega pasteediga, mis imeliselt sobiks pidulauale. Pasteedis on tunda tugevalt asjaolu, et liha ja maksa sisaldus on kõrge, täiteaineid ei ole lisatud. Kontsistentsil on Karni pasteet sõmer, mõnusalt ära tuntav, meenutab lapsepõlve vanaema tehtud pasteeti. Isegi kerge konjakimekk oleks nagu tunda. Tuleb tunnistada, et ainus, mis veelgi ehk maitset parandaks oleks hapukurk“.

Kaotas pasteeditesti, konkurentsitult, kui tohib lisada, kanamakapasteet Rannamõistalt, mis teenis vaid 0,75 punkti võimalikust kümnest. Objektiivsuse mõttes peab mainima, et pasteet sai testijatelt kõige enam nullpunkte ning ka ühe miinuspunkti.

„Õudsa laibamaitsega pasteet. Tekib küsimus miks on seda toodet valmistatud. Suhu pistmisel tasuks kohe välja sülitada, tegelikkuses aga ei tohiks isegi suhu mitte panna. Tundub nagu kõik kanast allesjäänud jubedused ja jäänused on proovitud „pasteediks“ keeta. Pasteedi kontsistents on vetruv ja liimine, maitse pole maksane vaid keemiline. Mitte mingil juhul ei tasu osta. P.S. ka koer ei ole midagi nii kurja teinud, et Rannamõisa pasteediga karistada“, kommenteeriti Rannamõisa pasteeti kollektiivelt.

Resümeerides pasteeditesti peab ütlema, et kõige enam hämmastas nii meeletu maitse ja kvaliteedi vahe kõige parema ja kõige halvema pasteedi vahel. Kuid ikkagi ei saa mitte mingil juhul ükski poepasteet, hea ja värske kodus valmistatud pasteedi vastu.

Seekordses testis osalesid pasteedisööjatena Mari Skuin Epp-Mare Kukemelk, Denes Kattago ja Risto Veskioja. Pildistas Martin Hanson.

Nii siis ... SUUR DELFI PASTEEDITEST ...

1. Karni
Hinne: 7,75

Tegemist on äärmiselt tugeva maksase maitsega pasteediga, mis imeliselt sobiks pidulauale. Pasteedis on tunda tugevalt asjaolu, et liha ja maksa sisaldus on kõrge, täiteaineid ei ole lisatud. Kontsistentsil on Karni pasteet sõmer, mõnusalt ära tuntav, meenutab lapsepõlve vanaema tehtud pasteeti. Isegi kerge konjakimekk oleks nagu tunda. Tuleb tunnistada, et ainus, mis veelgi ehk maitset parandaks oleks hapukurk.

2. Nõo
Hinne: 7,25

Nõo pasteetide sarja kõige suuremaks plussiks on see, et maksa-liha-täiteaine vahekord on tugevalt kahe esimese kasuks. On tunda nii maksa kui mõnusa liha mekki. Miinusena võiks mainida kontsistentsi, mis meenutab pigem hambapastat kui pasteeti. Lisaks on värvus kummaliselt roosa. Kuid maitse on kergelt soolane ning pasteet sulab suus, ühtegi liigset maitset, lisandit ei ole ja pole ka vaja. Hea leivakate.

3. Juubeli
Hinne: 6

Kesk-Eesti „mägismaalt“ pärit pasteet on nii vormilt kui sisult tõeline pasteet – õiget värvi, õige maitse ning lõhnaga, pluss pakend on kena. Samas ongi Juubeli pasteet see, mis ajab mehed ja naised arvamustelt lahku. Meestele meeldib et on sõmer ja vanakooli pasteedilik, kuid ei meeldi, et on liiga tugeva maksamaitsega. Naistele meeldib aga tugev maksamaitse, kuid ei meeldi sõmer kontsistents. Juubeli pasteedi teeb veel eriliseks asjaolu, et maitse rohkuse saamiseks on pasteedis kasutatud rupskeid – maksale lisaks kopse, südant ja nii edasi. Kuigi kõik oleks nagu paigas, jääb midagi puudu. Mis see miski on, ei tea ...

4. Ranna-Rootsi
Hinne: 4,75

Piprane Rannarootsi pasteet on tugev keskmik. Maitsed on kõik olemas, kontsisstents on olemas, lõhn on olemas. Samas hundiratast pasteet viskama ei pane. Suurimaks miinuseks on kole ja ebapraktiline pakend – pasteet on nimelt mitte pakis vaid vorstikiles. Ebamugav on avada, ebamugav kasutada, lisaks ei saa tuutut ka hiljem korralikult sulgeda. Konkurentidele maitselt alla ei jää, kui muud pole saada, täidab oma ülesannet hästi. Kontsistentsiküsimuses on taaskord lihameister leidnud, et hambapasteline olemus on pasteedile plussiks ... ei ole, võin kinnitada.

5. Linnamäe Lihatööstuse põdraliha pasteet
Hinne: 3,5

Kohe alustuseks peab ära märkima ühe väikese kui printsipiaalse puuduse – palun seda eriti tähelepanelikult lugeda pasteedi valmistajal – nimelt suletakse pasteedid hermeetiliselt ühel põhjusel, nimelt, et pasteediga kokku puutuv õhk ei hakkaks rooga kuivatama. Linnamäe Lihatööstuse põdraliha pasteet on pandud muljutavasse fooliumkarpi, mis kaetud vaid eemaldatava plastikkaanega. Meie testvalikusse sattunud pasteedi puhul oli aga transpordi käigus karp muljuda saanud, löönud vähekene kattekaane serva lahti ning parempoolse ülanurga pasteedil täielikult ära kuivatanud. Soovitame mõelda läbi pakend ning sulgeda pasteet hermeetiliselt.

Tõenäoliselt said ka parimad punktid selle pisikese vea tõttu põdralihapasteedil saamata, sest maitse ning kontsistents, sõmerus ja aroom on pasteedil võitjad. Liha on ohtralt sees, maksa samuti. Sõmerus annab tunda ning aroom on meeldiv. Samas on paranoia kuivanud pealiskoore puhul viinud isu ning tekitanud kartuse, et tegemist on halvaksläinud tootega.

6. Rakvere
Hinne: 3

Hõrgu maitsega pasteet, milles hambapasta kontsistentsi purustatud olemust püüavad leevendada porganditükid. Keskmise soolasusega keskmine pasteet, mis kena pakendi tõttu, kindlasti tihti tee toidukorvi leiab. Samas sai sama pasteet ühelt testijalt kümnepalli süsteemis miinuspunkti, kuna ei suutnud pasteeti porgandite ja liimise maitse pärast neelata. Pakendil on kirjas, et tegemis on „väga maitsva“ pasteediga, kahjuks on tegemist hullutusstrateegia ning valeinformatsiooniga.

7. Oskar
Hinne: 2,75

Oskari pasteedi puhul on mõistlik ja hea vaid tema kontsistents, sõmer, tükiline ning keskmiselt vedel. Maitse on aga liialt soolane ning tunda on, et maksa on „lahjendatud“ tugevalt kõigega, mis kätte on juhtunud. Tegu on pasteediga, mida vanaema hakkas kõikide parimate ja aastatega emalt tütrele pärandatud retseptide järgi vaaritama, kuid unustas ennast liiga kauaks „Südame Asja“ vaatama ning praadis maksa põhja. Pigem jätaks poodi, kui ostaks ...

8. Rannamõisa
Hinne: 0,75

Õudsa laibamaitsega pasteet. Tekib küsimus miks on seda toodet valmistatud. Suhu pistmisel tasuks kohe välja sülitada, tegelikkuses aga ei tohiks isegi suhu mitte panna. Tundub nagu kõik kanast allesjäänud jubedused ja jäänused on proovitud „pasteediks“ keeta. Pasteedi kontsistents on vetruv ja liimine, maitse pole maksane vaid keemiline. Mitte mingil juhul ei tasu osta. P.S. ka koer ei ole midagi nii kurja teinud, et Rannamõisa pasteediga karistada.