Röstsaiatestiks sai kodunt kaasa võetud ekstraordinaarselt krõbedat rösti pakkuv agregaat ning poelettidelt 7 erinevat ja eri kaubamärgi taha peituvat röstsaia pakki. Rein Kilgi omandis olev Pere Leib on raskustesse sattumise järel korjanud lettidelt oma röstsaiad ja leivad, mis tähendab, et kümmet erinevat rösti kokku ei saanud.

Valik on samas suur ja kirju, klassikalisest nisusaiast erinevate seemnetega poolsaiadeni välja. Maitsesime saiu nii röstimata kui juba kergelt, kuni kolm minutit, kuuma saanuna. Hindasime maitset, välimust, aroomi ning tekstuuri.

Seekordses testis olid esindatud Leiburi "Kuldne röst", Leiburi röstsai, Saib, Fazeri "Minu röst", Eesti Pagari "Sire", Eesti Pagari "Tosta" ja Rimi röstsai.

Röstsaiade testi võitjaks osutus Eesti Pagari toode "Sire", mis sai 10 punkti skaalal tervelt 7,5 punkti.

Sire: Huvitavalt svammine struktuur, suus jätkub mälumist tükiks ajaks. Igal juhul on elamus garanteeritud ja kõikidel maitsjatel jätkub saiajuttu kauemaks. Seemneid on palju, saia maitsest ei saa hästi aru, meenutab natukene seeni. Tekstuur on nagu näriks sojakotletti ehk siis kellele maitsevad sojatooted, see peaks vaimustusest hõiskama, kuid kes neid jälestab, peaks poes kaarega mööda käima. Veidruse maksimumpunktid, samuti ka tervislikkuse, kuna etiketilt lugedes selgub, et toode koosneb enamjaolt kliidest, mis ongi švammilaadse tekstuuri põhjuseks ja mis aitab säilitada pehmust ja kuju ka pärast röstimist.

Viimane koht läks jagamisele Rimi röstsaia ja "Saibi" vahel, kuna mõlemad tooted said 4,5 punkti kümnest võimalikust.

Seekordsest Delfi testist võtsid ekspertide ja maitsjatena osa Anne Sääsk, Merje Merdik, Anna Elisabeth Vaher, Triinu Laan, Martin Hanson ja Taavi Arus.

Niisiis, SUUR DELFI RÖSTSAIATEST:

1. Leiburi kuldne röst
Punkte: 7,25

Klassikaline röstsai, hea ja krõbe. Saial on maitse, aga samas laseb rahulikult saiapealsel võimaitsel esile tulla. Pärast röstimist säilitab oma kuju, muutudes pealt pruuniks ja krõbedaks, kuid jäädes seest mõnusaks ja kohevaks, ehk teeb TÄPSELT seda, mida reklaamis on lubatud. Hea nii magusa kui ka soolase kattega, kuid tekitab veidi ebatervisliku tunde, sest ei sisalda ühtegi tera, seemet või muud kiudainete sisaldusele viitavat materjali. Samas, šokolaadikreemi ja saia süües ongi raske endale tervislikku tunnet tekitada. Kindel valik ükskõik millise toidu juurde.

2. Saib
Punkte: 4,5

Kes soovib porgandimaitset tunda, jätku see toode heaga röstimata, kuna krõbestamisel kaob porgandimaitse täielikult. Muidu tore tume sai-leivake, milles võiks porgand olemata olla, kuna külmalt süües meenub lõhna ja maitse tõttu miskipärast jänestele või merisigadele mõeldud kuivtoitu.

Tegemist ei ole klassikalise saiaga, seega ei saagi oodata saia maitset, aga esialgu ehmatab sepiku sarnane maitse ära. Pakil on kirjas, et tegu on porgandisaibögaga, aga porgandi maitset suurt küll tunda ei ole. Külmsutsukalaga sööks, moos mõjub saibil võõrkehana.

3. Leiburi röstsai
Punkte: 6,25

Linaseemned jätavad näiliselt tervislikuma mulje, kuna võiks eeldada, et sellise toote kiudainesisaldus on suurem, KUID kallid pagarid, kas te seda siis ei tea, et kui panna saia või leiva sisse terveid purustamata linaseemneid, siis need läbivad inimese seedekulgla ilma mingit märki jätmata.

Värv on jälle sepikulaadne. Maitseb pehmemalt, kui saib ja saiasemalt, semeneid on hästi hamba all tunda. Pikemal mälumisel jääb natuke kuivaks. Ei ole moosiga söömise sai kohe kindlasti mitte. Tahaks paar viilu juustu ja kurki ning meenub helge hetk nooruspõlvest. Kui norida, võiks vast viilud veidi paksemad olla.

4. Fazeri minu röst
Punkte: 5,25

Saia värvi ja maistega, aga täiesti ilmetu. Võib-olla on see taotluslik, sest ükskõik, mida saiale paned, tuleb katte maitse ilusasti esile, aga sama hästi võib ka paljast moosi või vorsti süüa. Iseloom puudub täielikult, täiesti mõttetu valge saiašvamm, mis röstides vajub lössi ja kiirelt jahtudes muutub maitsetuks krõbuskiks.

5. Sire röstsai 
Punkte: 7,5

Huvitavalt svammine struktuur, suus jätkub mälumist tükiks ajaks. Igal juhul on elamus garanteeritud ja kõikidel maitsjatel jätkub saiajuttu kauemaks. Seemneid on palju, saia maitsest ei saa hästi aru, meenutab natukene seeni. Tekstuur on nagu näriks sojakotletti ehk siis kellele maitsevad sojatooted, see peaks vaimustusest hõiskama, kuid kes neid jälestab, peaks poes kaarega mööda käima.

Veidruse maksimumpunktid, samuti ka tervislikkuse, kuna etiketilt lugedes selgub, et toode koosneb enamjaolt kliidest, mis ongi švammilaadse tekstuuri põhjuseks ja mis aitab säilitada pehmust ja kuju ka pärast röstimist.

6. Rimi röstsai
Punkte: 4,5

No mis värk on? Tänase kuupäevaga toode ja ei olegi allahinnatud? Andke andeks, aga miks peaks keegi sellise kõva ja maitsetu saepuru eest raha maksma? Häbi-häbi. Ei kõlba koera saba alla ka, pärast röstimist on veel hullem kui eelpool toodud Fazeri toode. Moos maitseb saial küll hästi ja krõmpsub ka kenasti hamba all, aga ostma ei kipu.

7. Eesti Pagar Tosta
Punkte: 4,75

Röstimisel ei muuda sai eriti välimust, hele ja pehme. Röstides muutub liiga õhukeseks, ehk siis kehtib sama jutt, mis Fazeri ja Rimi toodete kohta. Sai küpseb küll ilusaks pruuniks, aga see on pigem hea rösteri kui hea saia teene. Mõttetu, vajub lössi ja kuivab õhukeseks ja maitsetuks kuivikuks. Hamba all on natuke nätske ja taas tuleb tõdeda, et maitse on üllatustevaba, kui peaks pimetesti tegema, siis ei tunneks seda kohe kindlasti ära.