Inimesed jagunevad kahte selgesse leeri, inimesteks kellele meeldib viinerit süüa ning inimesteks, kes ei suuda viinerit kuidagi oma toidulaual näha. Halle toone selles võitluses ei eksisteeri. Viinerite kvaliteet on aga vägagi erinev, sõltub otseselt sellest, millest torusse aetud segu koosneb.

Lihasisaldusprotsent määrab selgelt viineri maitse ja aroomi ning suhu jääva järelmeki meeldivuse/ebameeldivuse. Viinerid tehakse enamasti kanalihamassist, kuid leidub ka sealiha ja veiseliha osalusega viinerid. Mõnel tootel on liha sisaldus aga ekstramadal, mis tähendab, et viinerid tuleks jätta poodi.

Eelmisel nädalal kirjutas Maaleht, et Prismas on lettidele jõudnud ka taimsed, täielikult lihata viinerid, mille sisus peamiseks koostiseks on sojamass. Prisma tervisetoodete riiulilt leiab tofuvõiete ja -kroketite kõrvalt taimsed viinerid. Nende seitsmeeurone kilohind on tavatoodetest kaks-kolm korda kallim. Viinerid koosnevad geneetiliselt töötlemata soja- ja nisuvalgust, toiduõlist, maisitärklisest ning lõhna- ja maitseainetest, kirjutas Maaleht.

Viinerite testimisel valisime selvehalli letilt korvi kõik ilma lisanditeta viinerid ning maitsesime neid klassikalisel meetodil - närides, neelates ja hinnates.

Delfi testijate ninaette tõsteti sellel korral 12 erinevat toodet: Saare Viiner, Saaremaa Lemmikviiner, Wõro Wiiner, Wõro Kanawiiner, Valla Viiner, Rakvere Viiner, Rakvere Pereviiner, Mahedad Viinerid, Nõo Viiner, Viiner "Põhjatäht", Talleggi Viiner ja Talleggi Klaabu Lihaviiner.

Enne maitsmist soojendati viinereid mikrolainetega umbes 2 minuti jooksul, avaliku arvamuse järgi selgus, et kaheksa inimest kümnest sööb viinereid ikkagi soojendatult - mikrolaineahjus, grillahjus või keedupotis soojendatult.

Iga viineri puhul hinnati selle väljanägemist, aroomi, maitset ning sisumassi tekstuuri. Hinnangud on subjektiivsed ning kannavad vaid Delfi ekspertgrupi arvamust.

SUURE DELFI VIINERITESTI võitjaks osutus ootamatult Saaremaa Lihatööstuse Lemmikviiner, mis sai ekspertgrupilt kõrged seitse punkti. Eksperdid märkisid viineri kohta, et tegemist on maitsva ja kõrge lihasisalduse (48 protsenti sealiha ja 21 protsenti veiseliha) ning lihamaitselise viineriga. viineris ei ole palju rasva ning viineril puudub rauamaitseline järelmekk. Boonuspunktid andis viinerile ka "lihatoru" kuju - pikk hotdog vorsti pikk kuju.

SUURE DELFI VIINERITESTI selgeks kaotajaks oli Leedus toodetud viinerid "Põhjatäht". Väheses koguses lihalikust produktist kanaliha massi sisaldav viiner ei ole väärt isegi ühte silmapilku tähelepanu. Peamiselt mannast ja jahust koosnev e-aine pomm, maitseb, kui pasteet või sinivetikapüree. Jälk, rauamaitseline mekk jääb suhu veel pikaks. Ekspertidel tekkis hirm viinerite ees veel enne kui said "toodet" nuusutada ja hammustada. Null punkti.

Delfi viineritestijate ekspertgruppi kuulusid sellel korral: Martin Hanson, Heidi Kukk, Aleksander Krjukov ja Ilmar Saabas.

Nii siis ... viineritesti tulemused:

1. Saare Viiner
Hinne: 3,5
Lihasisaldus: 14% sealiha

Lääge ja jahune maitse, seda on kohe arvata ka lihasisaldusprotsenti uurides. Viineri ainus headus seisneb selles, et kanalihamass ei tekita suus halba maitset ning samuti ei ole tunda verekasutusest tekkivat rauamaitset suus. Kas on palju kasutatud e-aineid või jahu asemel mingit muud, vähem lisamaitset andvat "täidet".

2. Saaremaa Lemmikviiner
Hinne: 7
Lihasisaldus: 48% sealiha/21% veiseliha

Saaremaa Lihatööstuse Lemmikviiner sai ekspertgrupilt kõrged seitse punkti. Põhjusega. Eksperdid märkisid viineri kohta, et tegemist on maitsva ja kõrge lihasisalduse (48 protsenti sealiha ja 21 protsenti veiseliha) ning lihamaitselise viineriga. viineris ei ole palju rasva ning viineril puudub rauamaitseline järelmekk. Boonuspunktid andis viinerile ka "lihatoru" kuju - pikk hotdog vorsti pikk kuju.

3. Wõro Wiiner
Hinne: 3
Lihasisaldus: 51% kanaliha

Värvuselt väga hele viiner, mis on aga hammustades isegi soojana väga kõva. Kest on kõva, samuti on kõva viineri sisu. Tugevat tekstuuri võib eeldada kõrgest lihaprotsendist, samas maitse ei ole vastav eelmainitule. Väga rasvane ning jahune viiner, mille maitse tuleks tappa ohtrate kondimentidega, nagu ketšup ja majonees. Vanad vene viinerid meenuvad.

4. Wõro Kanawiiner
Hinne: 2
Lihasisaldus: 51% kanaliha

Võiks eeldada, et sama liha ja sama lihaprotsendiga viinerid maitsevad ühetaoliselt, kuid võta näpust. Wõro kanawiiner on veelgi tugevam kui Wõro tavaline wiiner. Lõhn ja maitsed on jahused, kuid peaasjalikult on ebameeldiv tugev järelmekk, mis jääb hammustusest suhu.

5. Valla Viiner
Hinne: 2
Lihasisaldus: 50% kanaliha

Valla lihatööstus on pistnud kanalihamassist viineri sisse ka teatav protsendi seakamarat, mis ei muuda viinerit küll väherasvaseks ,kuid annab selgelt sügavama maitse, kui vaid kanamassi kasutades. Samas maitse on ikkagi jahune, liiga puine. Esimest korda saab selgeks, et tegemist on viineriga, mis on külmalt parem, kui soojendatuna.

6. Rakvere Viiner
Hinne: 1
Lihasisaldus: 30% sealiha/21% veiseliha

Pakendil ilutseb suur silt: Number 1 viiner Eestis! Kahtlen. Maitse on väga keemiane, ääretult jahune ning lausa ebameeldiv. Viiner on väga rasvane ning kohe kuidagi ei ole saada aru, et pea pool "segust" peaks olema seast ja veisest.

7. Rakvere Pereviiner
Hinne: 5
Lihasisaldus: 28% kanaliha/12% sealiha/11% veiseliha

Rakvere toodangu parim viiner, erinevad lihad annavad maitsele sügavama olemuse. Kahjuks ei saa ikkagi mööda ka veidrast jahusest maitsest, mis järelmekina suhu jääb. Viiner on pehme ning talutav lapsepõlve sünnalauale kartulisalati kõrvale.

8. Mahedad Viinerid
Hinne: 6
Lihasisaldus: 45% sealiha

Nagu ka nimi ütleb, maitselt maha viiner, kus on selgelt tunda liha maitset. Kontsistentsilt mõnus - kreemjas ja pehme. Järelmaitse puudub, kuid ikkagi ei anna ühegi e-ainega vaigistada 45 protsendist seast ülejäänud osa täitva jahuaine maitset peita. Ei ole rasvane!

9. Nõo Viiner
Hinne: 1
Lihasisaldus: 28% sealiha/8% veiseliha

väga rasvane viiner, soojalt lausa tilgub rasvast ning lihamahlast. enamasti maitsetu ja jahune, suhteliselt kohutava metallimaitsega viiner. Samas lihamaitse puuduks täielikult kui rasva ei oleks.

10. Viiner "Põhjatäht"
Hinne: 0
Lihasisaldus: vähene kanalihamass

Leedus toodetud viinerid "Põhjatäht". Väheses koguses lihalikust produktist kanaliha massi sisaldav viiner ei ole väärt isegi ühte silmapilku tähelepanu. Peamiselt mannast ja jahust koosnev e-aine pomm, maitseb, kui pasteet või sinivetikapüree. Jälk, rauamaitseline mekk jääb suhu veel pikaks. Ekspertidel tekkis hirm viinerite ees veel enne kui said "toodet" nuusutada ja hammustada. Null punkti.

11. Talleggi Viiner
Hinne: 5
Lihasisaldus: 75% kanaliha

Klassikalise maitsega viiner, millel kerge ja pehme tekstuur ning väga tugev lihamaitse. Samas, tänu vaid kanaliha sisule, pisut maitsepläss, üheplaaniline. Lisades natukene imetajaliha, saaks maitse paar-kolm punkti paremaks. Soovitatav kasvõi kõrge lihasisalduse poolest.

12. Talleggi Klaabu Lihaviiner
Hinne: 5,5
Lihasisaldus: 67% broileriliha

Klaabu lihaviiner näeb välja ning ka maitseb kui suitsujuust. Äärmiselt veider, isegi dekstuur meenutab kihilisuse ja rabedusega suitsujuustu. Liha on vähem kui eelmises Talleggi tootes, kuid maitse on tugevam. Samas kui ikka 95% liha ei ole viineris, jahumekki ei peleta. Lastele meeldiksid.