Reuters rääkis kahe anonüümsust palunud allikaga, kes on Rosneftiga seotud.

Universitetskaya-1 puurkaev on maailma põhjapoolseim ning seal piirkonnas valitsevad väga keerulised tingimused. Ometi peitub Kara mere all prognooside järgi sama palju naftat kui Saudi Araabias. See tähendab, et seda on väga palju. ExxonMobile ei tohi aga venelastega enam koostööd teha, kuid partneri vahetus ei ole sugugi lihtne ning protsess võtab valusalt kaua aega.

Puurimine pidi algama sel aastal, kuid Rosnefti allikas ütles: „2015. aastal ei ole mingit puurimist. Seal ei ole naftaplatvormi ning on hilja uut ka taotlema hakata. Projekt oli planeeritud Exxoni platvormi jaoks."

Rosnefti kommentaar oli lühike: „2015. aastal püüame me täita kõiki nõudeid, mis on seotud meile antud litsentsiga." Tavaliselt antakse ettevõttele litsentsiga kindel ajaraamistik, millal nad peavad töödega valmis saama.

Teine allikas ütles Reutersile, et Rosneft plaanib puurimisega alustada 2016. aastal, kuid tarbijateni jõuab sealne nafta alles alates 2020. aastast.

Venemaa on maailma suurim naftatootja ning eelmisel aastal oli nende päevane toodang suurim pärast Nõukogude Liidu lagunemist. See oli keskmiselt 10,58 miljonit barrelit päevas.

Kuid riik vajab uute alade kasutusele võttu, sest nende seni suurimat „saaki" andvad alad Lääne-Siberis on ammendumas.

Abi võib tulla Baltikumist

Rosneft kasutas enne West Alpha platvormi, mis kuulub Seadrilli tütarfirmale North Atlantic Drilling. Platvorm rändas oktoobri keskel tagasi Norrasse, kui puurauk oli valmis saanud. See on lepingu alusel Exxoni omanduses kuni 2016. aasta juulini.

Raskete ilmastikutingimuste tõttu ei saa Kara merel aasta läbi töötada, seda saab teha vaid mõnel kuul aastas.

Allika andmetel läheb uue platvormi installeerimiseks aega umbes aasta või poolteist. Kui Rosneft soovib 2016. aasta juulis-augustis puurima hakata, peavad nad platvormi leidma kohe.

„Me loodame platvormi asjus otsuse vastu võtta aprillis-mais ning hanke kuulutame välja peagi. Idas on palju platvorme, Hiinas ja Lõuna-Koreas ka. Võib-olla saame selle North Atlantic Drillingu käest, võib-olla Lukoililt Baltikumist," ütles allikas.

Lääne sanktsioonid ei luba ettevõtteid kindlaid Venemaa firmasid aidata. See kehtib ka Rosnefti kohta.

Sberbank CIB analüütik Valeri Nesterov ütles Reutersile, et suurim mure ei ole Rosneftile mitte naftaplatvormi leidmine, vaid turvalise töötamise tagamine piirkonnas, kus neil puudub suur kogemus.

Rosnefti ja Putinit rõõmustab veidi ehk see, et naftahinna langus on endaga kaasa toonud ka kõige seonduva hindade languse - ka platvormide rent on tunduvalt soodsam.

Kus asub Kara meri?

Kara meri on Põhja-Jäämere ääremeri. See piirneb läänes Novaja Zemljaga ja Franz Josephi maaga, idas Taimõri poolsaare ja Severnaja Zemljaga.