Kuigi küsitluste järgi Eestisse tuumajaama rajamise toetajate protsent pigem kasvab, on energeetikasektoriski neid, keda tuumajaama ehitaja Fermi Energia jutt ei veena. Kriitikud nimetavad kogu projekti hoopis oskuslikuks suhtekorraldusprojektiks ja demagoogia meistriklassiks.

„See Fermi jutt on soovmõtlemine. 2030. aasta perspektiivis ei ole reaalne sellist jaama Eestis ehitama hakata. Pigem on mul küsimus: milline ja kelle agenda siin taga on? Kes neid finantseerib?” küsivad taastuvenergiaspetsialistid. Kas tegu on tõesti fantoomprojektiga, mille tasuvusuuringu arvudki on laest võetud?

Eesti Energia endine juht, praegune Fermi Energia kaasasutaja ja nõukogu esimees Sandor Liive usub aga, et tulevikus vaid tuule- kui ka päikeseenergiast ei piisa ja tuumajaam oleks ka meie energiajulgeoleku garantii.

„Igati tervitatav on planeeritav 500 MW pumphüdroelektrijaama Pakri poolsaarele ehitamine, kuid seda võimsust saab kasutada ainult mõned tunnid ööpäevas,” mainis Liive alternatiive, mis tema hinnangul ei suuda väikese tuumareaktoriga võistelda. Mis sellest, et ühtegi samasugust veel maailmas pole.

Igatahes on Eestisse tuumajaama ehitamiseks sõelal kolm asukohta: peale Lääne-Virumaa on Fermi Energia käinud oma plaane tutvustamas veel Lääne-Harju vallas ja Pärnu linnas.