Bloomberg küsis ökonomistidelt, millised riigid rikuvad reegleid 2016. aastal ning selgub, et neid on kokku viis. Need on Suurbritannia, Prantsusmaa, Hispaania, Kreeka ja Horvaatia. Niisiis on nende seas kolm Euroopa viiest suurima majandusega riigist. Piiri peal on veel kolm riiki - Soome, Poola ja Rumeenia.

Euroopa Liidu reeglite järgi peavad riikide valitsused hoidma eelarve defitsiidi alla 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja vähendama laenukoormust alla 60% SKTst. Kui neid reegleid ei täideta, siis on ette nähtud trahvid. Neid ei ole aga kunagi nõutud ehkki liidus on vaid kolm riiki, kes ei ole reegleid kunagi rikkunud. Need on Rootsi, Eesti ja Luksemburg.

Selles on suur süü 2008. aastal alanud finantskriisil, mil valitsused hakkasid majandust hoogsalt stimuleerima. 2007. aastal rikkusid reegleid vaid Kreeka ja Ungari. 2009. aastal aga juba 22 riiki, teiste seas ka konservatiivsed Saksamaa ja Austria. Sel perioodil oli euroliidu riikide keskmine eelarvedefitsiit 6,7%, varem oli see olnud 0,9%. 2010. aastal tegi Iirimaa liidu rekordi, kui nende defitsiit ulatus uskumatu 32,3 protsendini.

Hea on see, et 2016. aasta ülekulutajate number tuleb viimase üheksa aasta väikseim. Kreekale on see 21. järjestikkune aasta, kui nad ei ole suutnud reeglite piiresse jääda. Prantsusmaale järjest üheksas. Mõlemad on saanud Euroopa Komisjonilt hoiatusi ja ajapikendusi. Prantslastele on antud aega 2017. aastani, et viia läbi vajalikud reformid.

Prantsuse rahandusminister Michel Sapin on öelnud, et riik suudab tähtajaks eesmärgid täita, kuid Bloombergiga suhelnud ökonomistid ei ole nii optimistlikud. Nad prognoosivad, et 2017. aastal on Prantsusmaa eelarvedefitsiit 3,2% ja 2018. aastal 3%.

Järgmisel aastal on prantslaste kõrval rikkujaks veel vaid Horvaatia, kellel on selja taga kuus aastat majanduslangust. Hispaania defitsiit tõuseb 2,8% peale, Kreekal 2,4 ja Suurbritannial 2,2 protsendi juurde.

2016. aasta võitja on aga Luksemburg. Nemad on kõige edukamad eelarve koostajad. Teisel kohal on Eesti ja siis tuleb Saksamaa. Nende riikide valitsused suudavad juba kolmandat aastat järjest kulutada vähem kui on riigi sissetulekud.