„Tuumajaama ehitamine meie valda oleks positiivne, sest ehitamise ajal tekib uusi töökohti ja valla elu läheb jõudsamalt edasi,” rääkis Toila vallavanem Tiit Salvan. „Põlevkivienergeetika hävitab meie elukeskkonda ning tuumajaam aitab kaevanduste ja tuhamägede pealetungi peatada.”

„Olen poolt, et tuumajaam tuleks meie kanti, kuid selleks tuleb võimalikult vara alustada inimestega dialoogi,” ütles Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid. „Inimesed oleksid tuumajaamaga nõus, kui nendega õigel ajal räägitaks ja valitseks kindlus, et see pole ohtlik, ning ehitaja garanteeriks kõik omalt poolt jagatavad lubadused.”

Vaivara vallas asub mitu riikliku tähtsusega tööstusobjekti, näiteks lõhkeainetehas. Kuid valitsus on vallajuhi hinnangul jätnud täitmata mitmed objektide toetamiseks antud lubadused. „Usaldame rohkem erainvestorit kui riiki, sest iga uue valitsusega ununevad vanad lubadused,” lausus Luhalaid. „Kui ühel päeval ootamatult teatatakse, et järgmisel aastal läheb ehitus lahti, siis tullakse selle vastu hangudega võitlema.”

Kogemuste pagas olemas

Sillamäe linnale sobiks suurepäraselt nii naabervalda Toilasse kui ka Vaivarasse ehitatav tuumajaam. „Meil elab palju asjatundjaid, kellel on uraaniga töötamise kogemus,” ütles Sillamäe linnapea Ain Kiviorg. Soodsa hinnaga soojus ja elekter oleksid Kivioru sõnul kohalikele elanikele tuumajaama toetavaks argumendiks.

Kohtla-Järve raskustes Vaivara linnaosa, mis asub linnast 40 kilomeetri kaugusel, saaks tuumajaama ehitamisest uue elu. „Mina ei usu siin kandis tuumajaamale vastuseisu, sest mahajäänud piirkonna arendamine meeldib kõigile,” ütles Kohtla-Järve aselinnapea Jüri Kollo.

Ida-Virumaa vallad võiksid tuumajaama enda külje alla rajamises kindlad olla, kuid Tallinnast poolesaja kilomeetri kaugusel asuv Paldiski sihib samuti võimsat tööstusobjekti.

„Tuumajaama pärast läheb omavalitsuste vahel löömaks,” ütles Paldiski linnapea Jaan Mölder.

Paldiski eeliseks on Tallinna lähedus, mis võimaldab elektritootmisest üle jäävat soojusenergiat pealinnale müüa.

Eesti Energia lubab,  et jaam on ohutu

•• Eesti Energia näeb tuumajaamas kohalikule piirkonnale sajandipikkust kasu. Olenevalt jaama suurusest kulub 5–10 aastat ehituseks, 60–70 aastat opereerimiseks ja 30 aastat lammutamiseks.

•• „Jaama ehitusel saab tööd mitu tuhat inimest,” ütles Eesti Energia tuumaprojekti juht Andres Tropp. „Samas on tuumajaama territooriumiga vahetult piirnevate alade suhtes kehtivad ohutuspiirangud üsna väikesed, sest jaama tööst tulenev radiatsiooni foon on väiksem kui söe- või põlevkivielektrijaama ümber.”

•• Soome Loviisa tuumajaama naabruses asub kalakasvandus ja Olkiluoto tuumajaama territooriumi vahetus läheduses paikneb kümneid, kui mitte sadu suvilaid. Kuid Tropi sõnul ei tohi Soomes tuumajaamast viie kilomeetri raadiusesse rajada koole ega haiglaid.

•• Tuumajaama rajamist ei pidanud võimalikuks Läänemaal asuv Noarootsi ega Lääne-Virumaal asuv Viru-Nigula.