Eelmisel sügisel märkasid Lõuna-Soome maavalitsuse ametnikud, et Nokias on tööl välismaised töötajaid, kelle töötasu on 50-75% väiksem kui sama palgaastmega tööd tegevatel soomlastel. Täpsemad palgaandmed on Nokia ärisaladuse kaitseks dokumentidest eemaldatud, kuid et Soome sama töö tegijate palgaskaala algab 3000 eurost kuus, on välismaalased saanud vastavalt töötasu vahemikus 1500 eurost 750 euroni.

Nokia kinnitas Yle-le, et ametnikud on ettevõttele hoiatuse teinud, aga eitas teadlikult valesti käitumist. "Hoiatuse põhjus oli Nokia vale arusaam sellest, kuidas tuleb kogu töötajale makstava kompensatsiooni hulka arvata näiteks päevarahad ja eluasemekompensatsioon," teatas ettevõte e-kirjaga saadetud selgituses.

Oktoobris avastasid ametnikud vea 40 India ja 36 Hiina päritolu töölise palga maksmisel. Lisaks oli töötasu palgaastmest väiksem 19 Poola töölisel kahekümnest. Kõik töötajad on Nokia vastavate maade osakondade töötajad ja käisid Soomes kolme kuu pikkustel komandeeringutel.

Soome inseneride liidu teatel on välismaa spetsialistide "õpingud" Soomes juba aastaid murelikuks teinud. "Me ei kiida seda loomulikult heaks, et Soome tullakse tegema tööd poole hinnaga või teiste kehvade töötingimustega," ütles liidu tegevjuht Samu Salo Yle-le. " Seaduski lähtub sellest, et siia tulevatel spetsialistidel peavad olema samad töötingimused kui soomlastel."

"See on nüüd selline käitumine, mis mind vihastab. Ametnik peab tähelepanu juhtima, siis hakatakse alles seadust täitma," ütles Nokia spetsialistide usaldusisik Tuula Aaltola.

Aaltola tuletas meelde, et Nokia on vähendanud Soomes tuhat töökohta. "Odavamatest riikidest palgatakse tööjõud, soomlased koolitavad nad välja ja on pärast seda ise töötud," märkis ta.