Seletuskiri toob töötasude osas välja kolm näitajat: põhipalga, palga muutuse protsentides ja palganumbri positsiooni positsiooni (tõus, langus, sama koht) võrdlusgrupis.

Kõrgeimad palgad avalikest asutustest on riigikantseleis ja riigikohtus-riigikontrollis. Õiguskantsleri kantselei töötajate keskmine palk on 2420 eurot, samas haldusalas saavad madalaimat palka riigikogu kantselei töötajad -keskmiselt 1627 eurot kuus.

Ministeeriumite haldusalasid vaadates teenivad neis enamasti enim ministeeriumites töötavad inimesed või ministeeriumite haldusalasse kuuluvad IT-osakonnad. Näiteks sotsiaalministeeriumis - kõrgeima keskmise kuupalgaga ministeeriumil - on keskmine töötasu 2072 eurot.

2000 euro piiri ületavad ka kaitseministeeriumi, kultuuriministeeriumi, siseministeeriumi ja täpselt piirile jääva rahandusministeeriumi töötajate tasud. Kõige vähem palka saavad keskmiselt välisministeeriumi töötajad.

Vaadeldaval perioodil ehk 2016. aasta maist selle aasta aprilli lõpuni oli statistikaameti andmetel Eesti keskmine palk 1171,8 eurot.*

Eesti tolle perioodi keskmisest madalamat palka teenivad ka päästeameti töötajad, sh päästeteenistujad - vastavalt 963 ja 942 eurot. Päästeameti töötajate palgatõus on jäänud kahe ja poole protsendi juurde. Samal ajal aga häirekeskuse töötajad teenivad üle 1150 euro ning nende palk on tõusnud ka üle 12 protsendi, kohati pea 14 protsenti.