Esinedes Londonis toimuval Vene majandusfoorumil, mida Vene ametnikud ning suurärimehed president Putini õhutusel boikoteerisid, ütles minister Darling, et Venemaa ei tohiks naftat ja gaasi poliitilise surve avaldamiseks kasutada, vahendab Reuters.

“Kommertslikud kaalutlused peaksid olema kõige olulisemad. Nafta- ja gaasifirmasid ei tohiks kasutada poliitilise surve avaldamiseks,” kutsus minister venelasi korrale.

Viimase kolme aasta jooksul on valitsuse kontrolli all olevad Gazprom ja Rosneft oma haardeulatust tohutult suurendanud, ostes kokku väiksemaid firmasid ning takistades välismaiseid ettevõtteid Venemaale investeerimast. Analüütikute sõnul püüab Venemaa saavutada kontrolli Vene maavarade üle ning tõrjuda välismaist konkurentsi.

Darling toonitas, et investorid vajavad usaldust Vene seadustesse. Darlingu hinnangul tuleks Venemaad positiivselt rakendada, sest riik vajab hädasti välisinvesteeringuid. Nende kindlustamiseks tuleb aga kehtestada selged reeglid, millest ka kinni peetaks. Tema arvates võivad Euroopa Liidu ja Venemaa vahelised suhteid paraneda vaid siis, kui seadustest kinni pidama hakatakse.